Hispaania konstitutsioonikohus peatas Kataloonia iseseisvushääletuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy.
Hispaania peaminister Mariano Rajoy. Foto: SCANPIX

Hispaania konstitutsioonikohus peatas esmaspäeval Kataloonia autonoomse piirkonna valitsuse väljakuulutatud iseseisvushääletuse seniks, kuni kohus käsitleb Madridi taotlust kuulutada hääletus põhiseadusvastaseks.

Kataloonia valitsus on teatanud, et kavatseb mittesiduva referendumi ettevalmistustega jätkata ka siis, kui kohus hääletuse peatab.

Hispaania valitsus kaebas varem esmaspäeval Kataloonia iseseisvushääletuse konstitutsioonikohtusse.

Hääletuse kuulutas laupäeval ametlikult välja Kataloonia president Artur Mas, määrates hääletuse toimumisajaks 9. novembri.

Kataloonia parlament kiitis 19. septembril heaks seaduse, mis lubab kohalike võimude hinnangul korraldada neil mittesiduva «konsultatsiooni» iseseisvuse üle.

Erinevalt Šotimaast ei tooks iseseisvust pooldav hääletustulemus kaasa Kataloonia eraldumist, ent annaks Masi sõnul talle poliitilise mandaadi Madridiga iseseisvuse üle läbi rääkida.

Mas tahab hääletusel küsida katalaanidelt kahte küsimust; esiteks, kas nende hinnangul peaks Kataloonia olema riik ja kui nii, siis kas piirkond peaks iseseisvuma.

Ta on vihjanud, et kui keskvalitsus referendumi blokeerib, kuulutab ta Kataloonias välja ennetähtaegsed piirkondlikud valimised, mis oleksid sisuliselt hääletuseks iseseisvuse üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles