Netanyahu: tuumarelvaga Iraan oleks tõsiseim oht kogu maailmale

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel, speaks during the 69th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Monday, Sept. 29, 2014. (AP Photo/Seth Wenig) / TT / kod 436
Benjamin Netanyahu, Prime Minister of Israel, speaks during the 69th session of the United Nations General Assembly at U.N. headquarters, Monday, Sept. 29, 2014. (AP Photo/Seth Wenig) / TT / kod 436 Foto: Seth Wenig/AP

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu hoiatas esmaspäeval, et tuumarelva omav Iraan kujutaks endast kogu maailmale tõsiseimat võimalikku ohtu, ja kutsus üles Teherani tuumaprogrammi täielikult likvideerima.

«Islamivabariik üritab pettusega jõuda kokkuleppeni...see kinnistaks Iraani positsiooni tuumariigi lävepakul,» ütles Netanyahu kõnes ÜRO Peaassambleele.

Iisraeli peaministri sõnul kujutaks sellise stsenaariumi teostumise lubamine kogu maailmale tõsiseimat võimalikku ohtu.

Lääs ja Iisrael kardavad, et islamivabariik püüab tsiviiltuumaprogrammi kattevarjus töötada välja tuumarelva. Iraan on aga kinnitanud, et rikastab uraani üksnes tuumajaamade ja teadusreaktorite kütuseks, mitte tuumarelvavõimekuse arendamiseks.

Iraan ja ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed - USA, Prantsusmaa, Suurbritannia, Venemaa, Hiina - ning Saksamaa jõudsid mullu novembris ajutise tuumaleppeni, mille tulemusena leevendati Teherani tuumategevuse osalise peatamise eest mõnevõrra Iraanile kehtestatud sanktsioone 20. juulini 2014.

Lõpliku tuumaleppeni osapooled 20. juuli tähtajaks siiski ei jõudnud, mistõttu otsustasid P5+1 riigid ja Iraan pikendada tuumakõneluste tähtaega 24. novembrini.

Nädala kestnud järjekordne kõnelustevoor lõppes reedel tulemusteta.

Netanyahu sõnul kujutab Iraani tuumaprogramm suuremat ohtu kui Iraagis ja Süürias tegutsevad pühasõdalased, kelle vastu korraldab rahvusvaheline koalitsioon eesotsas USAga õhurünnakuid.

«ISISe (Iraagi ja Süüria Islamiriik) alistamine ning Iraani aktsepteerimine tuumariigi staatuse veerel oleva riigina oleks lahingu võitmine ja sõja kaotamine,» ütles Netanyahu sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik teist nimetust kasutades.

Iisraeli valitsusjuht kritiseeris ÜRO kõnetoolist sunniitide äärmuslaste vastu sõna võtnud Iraani presidenti Hassan Rouhanit, süüdistades teda võltspisarate valamises samal ajal oma terrorikampaaniat läbi viies.

Netanyahu sõnul on naeruväärne väita, et Iraan ei tegele terrorismiga.

«Iraani tuumaprogrammi sõjaline osa tuleb täielikult likvideerida,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles