Kohvri kaitsja: varem või hiljem vahetatakse ta välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Aksjonovi kinnitusel koheldakse    Eston Kohvrit Venemaa vanglas viisakalt ja väärikalt.
Jevgeni Aksjonovi kinnitusel koheldakse Eston Kohvrit Venemaa vanglas viisakalt ja väärikalt. Foto: Jaanus Piirsalu

Eston Kohvrit kaitsva advokaadi Jevgeni Aksjonovi sõnul on FSB-l veenvad tõendid, et Kohver võeti kinni Venemaal, mistõttu tema kaitsepolitsei versiooni juhtunust ei usu.

«Kõige tähtsam on silmas pidada, et tegemist on kahe riigi luure omavahelise sõjaga. Kõik ütlevad «No comments!» ning siis vaikselt keegi naaseb ühele poolele ja keegi teisele poolele koju,» usub peagi juba kuu aega Moskvas vangis istuva Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri advokaat Jevgeni Aksjonov.

Moskvas Postimehele Eesti ajakirjandusest esimesena pikema intervjuu andnud Aksjonov on kindel, et Eesti kaitsepolitsei ja Kohvri kinni võtnud Vene julgeolekuteenistuse (FSB) vahel käivad Kohvri saatuse üle juba läbirääkimised. «Mida vähem poliitikud või ametnikud praeguses etapis avaldusi teevad, seda parem Kohvrile,» lausub ta täie kindlusega. «Kohver on veendunud, et ta vahetatakse kellegi vastu pigem varem kui hiljem.»

Moskva kesklinnas Tšaikovski kontserdisaali samanimelises kohvikus intervjuud andes kordab Vene riigi poolt Kohvri kaitsjaks määratud Aksjonov Eesti ohvitseri väljavahetamise mõtet erinevas sõnastuses veel vähemalt kolm korda.

«Lahendus on vahetamises. Baltimaades istub ju Venemaa kasuks töötanud inimesi, näiteks Leedus vahistati hiljuti üks endine alampolkovnik, keda ähvardab 20-aastane vangistus sõjakuritegude eest. Baltimaad saavad alati kedagi kuhugi ümber tõsta ja teha change’i. See on business!» räägib Aksjonov.

Leedu juhtumi all peab Aksjonov silmas tänavu kevadel Leedus vahistatud endist Nõukogude armee ohvitseri Juri Meli. Leedu võimud süüdistavad Venemaal Kaliningradis elavat Meli osalemises Vilniuse teletorni ründamises 1991. aasta jaanuaris, mille tagajärjel hukkus 14 inimest.

«Kohver on faktiliselt sõjavang. Minu arust saab ta aru, et varem või hiljem vahetatakse ta nagunii kellegi vastu välja. [---] Ukrainas käib praegu sõjavangide vahetus. Siin on sama seis. Tema kvalifikatsiooni ja kogemusega inimesed kaua ei istu,» veenab Aksjonov mind, et Kohvrit ei hakata Venemaal aastaid vangis hoidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles