Prantsuse kindral: ükski NATO riik ei jää sõja puhkedes abita

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO arendusväeüksuse juht Kindral Jean-Paul Palomeros.
NATO arendusväeüksuse juht Kindral Jean-Paul Palomeros. Foto: Toomas Huik/Postimees

Väejuhatuse ülema ja Prantsuse kindrali Jean-Paul Palomerose sõnul puudub veel selge vastus küsimusele, mis tõstatus seoses Venemaa kevadise agressiooniga Ukrainas, ehk millal täpselt rakendub NATO Washingtoni leppe viies artikkel, kuid samas kinnitas ta, et ükski riik ei jää sõja puhkedes abita.

«Väga tähtis on, et NATO-s on ühine strateegilise informatsiooni hindamine, seega me võime oma poliitilistele ülemustele tõepoolest soovitada parimaid variante otsustamaks, kas sõda on lahti või mitte,» märkis kindral Palomeros ETV saatele «Välisilm» antud intervjuus, vahendas ERR Uudised.

Tema sõnul on olemas ka mitmeid meetmeid, mida saab rakendada juba enne konflikti puhkemist ning millega on võimalik kaitsta, ära hoida ja ennetada konflikti mistahes eskaleerumist.

Kindral Palomeros tõrjus ägedalt siin-seal Lääne ajakirjanduses ja ka mõne sõjaväelase suu läbi levinud seisukohti, nagu poleks NATO suuteline Balti riike kaitsma, tema arvates on sellised väited lihtsalt valed.

«Ma ei kirjuta alla ühelegi avaldusele, kus väidetakse, et mõnda konkreetset NATO riiki pole võimalik kaitsta, sest see ei ole tõsi, siin on küsimus tahtes ja kollektiivses pühendumuses,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles