Saksa suursaadik: Putin on hävitanud Euroopa usalduse Venemaa vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

«Vene presidendi agressioon Ukraina suhtes on hävitanud Euroopa usalduse Venemaa vastu. Poliitikud ja ärimehed tunnevad, et Euroopa ja Venemaa pole enam partnerid,» sõnas Saksa suursaadik Ühendriikides Peter Witting.

«Putini poliitika hävitas palju usaldust, sõnas Witting eile Bloombergi korraldatud lõunal Washingtonis. «Ja ma arvan, et selle usalduse uuesti võitmine saab raske olema,» ütles Witting.

Saksamaa oli mullu Hiina järel Venemaa suurim kaubanduspartner ning 6000 Saksa ettevõtet on ärisidemete kaudu Venemaaga seotud.

«Kuigi Saksa töösturite huvides polnud Vene-vastaseid sanktsioone toetada, tegi ärimaailma eliit selgeks, et Putin ei jätnud meile valikut,» ütles Wittig.

Viimase poole aasta jooksul on Euroopa Liit ja USA kehtestanud Vene ettevõtetele ja indiviididele sanktsioone ning selle abil on tõugatud Venemaa kahe triljoni dollari (0,79 triljonit eurot) suurune majandus languse äärele. Venemaa on pidanud Ukraina kriisi algusest leppima kapitali väljavoolu ja aktsiaturu volatiivsusega.

Eile jõudis rubla kurss rekordmadalale tasemele, lähenedes Vene keskpanga väljaöeldud numbrile, mille puhul hakkab keskpank rubla toetama.

«Me ei tea praegu, milline suhtlus Venemaa ja Atlandi-üleste liitlaste vahel välja kujuneb. Putin on Ukraina puhul käitunud etteennustamatult ning saanud nii jämeda otsa enda kätte, sest me ei oska pakkuda, mida ta järgmiseks teeb,» ütles Wittig. EL ja USA peavad olema valmis selleks, et Putin teeb midagi veel suuremat kahju külvavat.

«Habras relvarahu Ukrainas on muutnud kriisi hallalas olevaks,» lisas Wittig. Relvarahu võib lahti hargneda, sest see sõltub väga palju separatistidest ja Moskva valmisolekust neid ohjeldada ja relvadega enam mitte toetada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles