Eesti panustab Afganistani hariduse edendamisse veerand miljonit eurot

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani Helmandi provintsi Lashkar Gah õpilased koolitunnis.
Afganistani Helmandi provintsi Lashkar Gah õpilased koolitunnis. Foto: AP / Scanpix

Välisministeerium eraldab Afganistani ülesehituse usaldusrahastusse (ARTF) 500 000 eurot sooviga, et vähemalt pool sellest summast läheks hariduse edendamiseks.

«Soovime sihtotstarbeliselt toetada haridusvaldkonna edendamist Afganistanis,» ütles välisminister Urmas Paet, rõhutades, et tsiviilpanus on julgeoleku tagamiseks vajalike militaartegevuste kõrval võtmetähtsusega. Eesmärk on aidata Afganistanil jõuda sellisesse faasi, kus riik saab ise hakkama ja ei sõltu enam niivõrd doonorriikide abist.

2010. aasta juulis toimunud Kabuli konverentsil võttis Eesti koos teiste rahvusvaheliste doonoritega kohustuse suunata vähemalt 50 protsenti Afganistanile mõeldud arenguabist läbi Afganistani keskvalitsuse. Paeti sõnul on seda kohust täites ARTFi kaudu toetuse eraldamine parim viis, sest see annab kindluse, et panustatud raha kasutatakse sihtotstarbeliselt.

ARTF on Maailmapanga hallatav fond, mis on Afganistani eelarves suurim panustaja nii operatiivkulude kui ka investeeringute osas. Kokku toetab Eesti sel aastal Maailmapanga kaudu Afganistani 500 000 euroga. Sama summa eraldati ka eelmisel aastal, mil samuti Eesti märkis ära soovi kasutada sellest vähemalt 250 000 eurot hariduse kvaliteedi parandamiseks Afganistanis.

ARTFi toel on muu hulgas rajatud mitmeid tuhandeid uusi klassiruume ja välja koolitatud üle 150 000 õpetaja. Samuti on abistatud Afganistani haridusministeeriumi õppekavade ja -materjalide väljatöötamisel ning kvaliteedikontrolli rakendamisel. ARTFi abil on ka taastatud rohkesti autoteid maapiirkondades ja suurt rõhku on pandud riigi energiavarustussüsteemide renoveerimisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles