Eesti ja Holland allkirjastavad lahingumasinate ostuks koostööleppe

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomes väljaõppe läbinud kaitseväelased hakkavad omakorda koolitama teisi Eesti kaitseväelasi, et tagada Hollandi Kuningriigilt hangitavate CV90 lahingumasinate opereerimiseks vajalikud oskused.
Soomes väljaõppe läbinud kaitseväelased hakkavad omakorda koolitama teisi Eesti kaitseväelasi, et tagada Hollandi Kuningriigilt hangitavate CV90 lahingumasinate opereerimiseks vajalikud oskused. Foto: AFP / Scanpix

Eesti ja Hollandi kaitseministrid allkirjastavad homme Eesti kaitseväele jalaväe lahingumasinate CV90 ostuks koostööleppe.

Praegu käivad Eesti ja Hollandi vahel läbirääkimised 44 jalaväe lahingumasina CV90 ja toetusmasinate hankimiseks, sellekohane hankeleping on plaanis sõlmida selle aasta lõpuks. 

Eesti kaitseminister Sven Mikser ja Madalmaade kuningriigi kaitseminister Jeanine Hennis-Plasschaert arutavad homse visiidi käigus Walesi tippkohtumise tulemusi, julgeolekuolukorda nii Euroopas kui Lähis-Idas ning Eesti ja Hollandi vahelise kaitsekoostöö küsimusi, sealhulgas aasta lõpuks sõlmitavat jalaväe lahingumasinate CV90 ostu.

Samuti allkirjastavad kaitseministrid ühiste kavatsuste kokkuleppe seoses Hollandist hangitavate jalaväe lahingumasinate CV90 kasutuselevõtmisega Eesti kaitseväes, millega hakkavad kahe riigi kaitseväed vahetama infot mehhaniseeritud üksuste väljaõppe, taktika, laskemoona ja harjutusalade kohta.

Hennis-Plasschaert kohtub kolmapäeval Eestis ka kaitseväe juhataja asetäitja kolonel Artur Tiganikuga, külastab Ämari lennubaasi ning asetab pärja Vabadussõja võidusamba jalamile.

Eesti kaitsealane koostöö Hollandi Kuningriigiga on keskendunud peamiselt hangete valdkonnale. Eesti on alates 2004. aastast soodsa hinnaga hankinud Hollandist üle 1100 vähekasutatud ja heas korras veoauto ja maasturi, ligi 500 järelhaagist ja staabikonteinerit ning 81 soomustransportööri SISU XA-188.

Samuti on Madalmaade kuningriigi hävitajad F-16 osalenud Balti õhuturbeoperatsioonil ning paiknevad seoses muutunud julgeolekukorraga ka praegu Malborki lennubaasis Poolas. Oktoobri teisel poolel külastab Eestit allveelaevast, fregatist, patrull-laevast ja kahest toetuslaevast koosnev Hollandi laevastikuüksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles