Tuhanded USA sõdurid jäävad Afganistani ka pärast selle aasta lõppu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhuväelased selle kuu algul pärast Afganistanist tagasitulekut Kentuckys USA sõjaväebaasis Fort Campbell.
USA õhuväelased selle kuu algul pärast Afganistanist tagasitulekut Kentuckys USA sõjaväebaasis Fort Campbell. Foto: SCANPIX

Afganistan ja USA allkirjastasid täna julgeolekuleppe, mis võimaldab Ühendriikidel jätta osa sõdureid Afganistani ka pärast selle aasta lõppu.

Kokkuleppe allkirjastasid päev pärast Afganistani uue presidendi Ashraf Ghani ametisseastumist Afganistani riikliku julgeoleku nõunik Hanif Atmar ja USA suursaadik Afganistanis James Cunningham.

Kahepoolsest julgeolekuleppest (BSA) sai USA-Afganistani suhete pingestumise sümbol, kui Afganistani eelmine president Hamid Karzai keeldus seda mullu allkirjastamast, kuigi leppel oli Afganistanis laialdane toetus ning selle kiitis heaks ka vanematekogu loya jirga.

Leppe kohaselt jääb järgmise aasta alguseks Afganistani 9800 USA sõdurit, kellest pooled lahkuvad 2015. aasta lõpuks. Koos NATO liitlaste, teiste seas Saksamaa ja Itaalia vägedega on USA-juhitav missioon Afganistanis 2015. aasta alguseks umbes 12 500-meheline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles