Õiguskantsler ei anna hinnangut avaliku alkoholitarbimise piirangutele

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avalikku alkoholitarbimist lubavate siltide paigaldamine Toompeale ja Kadriorgu.
Avalikku alkoholitarbimist lubavate siltide paigaldamine Toompeale ja Kadriorgu. Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Indrek Teder ei hinda Elvas ja Tallinnas praegu kehtivate alkoholi avalikus kohas tarbimise piirangute põhiseaduspärasust, kuna need piirangud kaasa toonud korrakaitseseadus on juba muutmisel.

Õiguskantsleri poole pöördusid palvega hinnata alkoholitarbimise piiranguid Tartu maavanem Reno Laidre ja Harju maavanem Ülle Rajasalu, teata õiguskantsleri pressiesindaja. Esimest huvitas hinnang määrusele keelata avalik alkoholitarbimine kogu Elva linnas, teist huvitas alkoholitarbimise piiramine Tallinna avalikus linnaruumis.

Praegu kehtiva korrakaitseseaduse järgi on kohalikul omavalitsusel õigus määrata oma territooriumil kindlaks lastele või tervise edendamiseks mõeldud kohad, kus alkoholi tarbimine loetakse teisi isikuid häirivaks. Elva linn keelas alkoholi tarbimise kogu linna avalikus ruumis, Tallinnas on alkoholi tarvitamine avalikus kohas lubatud vaid teatud piirkondades Toompeal ja Kadriorus, ülejäänud linnas peetakse seda häirivaks ning keelatuks.

Õiguskantsler Teder ei pea nimetatud alkoholi tarbimise piirangute seaduslikkuse hindamist asjakohaseks, kuna justiitsministeerium saatis kooskõlastusringile korrakaitseseaduse eelnõu, mis riigikogus vastuvõtmise järel praegust olukorda muudab, keelates avalikus kohas alkoholi tarbimise ja annab samas võimaluse täpsustada kohad ja üritused, kus see oleks lubatud.

Siinjuures rõhutas õiguskantsler, et alkoholipoliitika kujundamisel on seadusandjal lai mänguruum. Tema sõnul on nii avalikus kohas alkoholi tarbimise lubamine kui keelamine põhiseadusest lähtuvalt võimalikud, kuid nende vahel sobiva tasakaalu leidmine on seadusandja pädevuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles