Marjo Näkki: sõna «soometumine» kasutamine tänapäeva kontekstis on äärmiselt vale

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Soome suursaatkonna pressi ja kultuurinõunik Marjo Näkki ja Iivi-Anna Masso.
Pildil on Soome suursaatkonna pressi ja kultuurinõunik Marjo Näkki ja Iivi-Anna Masso. Foto: Peeter Langovits

Sõna «soometumine» kasutamine Soome praeguse poliitika kontekstis on äärmiselt vale, leiab Soome suursaatkonna pressi- ja kultuurinõunik Marjo Näkki.

Valitsusest lahkuva keskkonnaministri Ville Niinistö mõtteavaldus soometumisest tekitas Soome valitsuses pingeid, kuid praegust Soome poliitikat ei saa Näkki arvates kuidagi kunagise poliitika jätkuks pidada, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Vabariigi kodanikud».

«Tegemist on nii jõhkra asjaga, et kasutada sellist sõna isegi antud kontekstis on hullumeelsus,» leidis Näkki, rõhutades, et mis puutub Soome president Sauli Niinistö visiiti Sotšisse, kus ta kohtus Vladimir Putiniga, siis tegemist oli Näkki sõnul teiste lääneriikidega kooskõlastatud kohtumisega.

«Me peame ka mingisuguse võimaluse diplomaatiale jätma, ei saa niimoodi asju jätta, et ei ole järgmist faasi, me peame mõtlema ka, mis siis edasi saab, kui on mingisugune rahu saavutatud, ja ma pean ütlema Tuomioja [välisminister Erkki Tuomioja] kaitseks, et ta on olnud päris kõva ja päris kriitiline Venemaa vastu kõik need kaheksa kuud, mis see [Ukraina] kriis on kestnud.»

Näkki möönis, et soomlaste suhtes võib olla kriitiline nende arvamuse pärast, et Venemaa töötab nagu lääneriigid, aga see on tema hinnangul ka ülejäänud ELi viga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles