Inimõiguste kaitsjad: Eston Kohver on rahulik ja peab vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus.
Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver Venemaal kohtus. Foto: TASS / Scanpix

Moskva ühiskondliku vanglakomisjoni liikmed (ÜVK) on ainsad inimesed vabadusest, kellel on praegu õigus Lefortovos otse vanglakambris külastada Eston Kohvrit, keda Venemaa julgeolekuteenistus süüdistab spionaažis, aga kaitsepolitsei väitel FSB hoopis röövis ta töökohustuste täitmisel Eesti-Vene piiril.

Ei advokaat ega Eesti konsul Moskvas kohtu Kohvriga tema vangikambris, vaid spetsiaalselt kohtumisteks eraldatud ruumis. Nad ei näe, kuidas mees vanglas elab.

Tõepärase pildi Kohvri elamistingimustest vanglas saab ainult ÜVK liikmetelt, keda pole põhjust kahtlustada, et nad teeksid Venemaa võimudega koostööd. Paljud komisjoni liikmetest on näiteks seotud erinevate sõltumatute MTÜde ning ka opositsiooniliikumistega.

Postimehe andmetel on ÜVK liikmed Kohvrit vanglas külastanud kaks korda.

10. septembril käis Kohvriga rääkimas tuntud ajakirjanik ja inimõiguste kaitsja Zoja Svetova ning 29. septembril Aleksandr Kulikovski ja Alla Pokras. Kulikovski oli kuni viimase ajani Moskva linna inimõiguste ombudsmani nõunik ühiskondlikel alustel ning Pokras töötab rahvusvahelise organisatsiooni Penal Reform International Venemaa esinduses.

Kulikovski rääkis Postimehele, et Kohver ei kaevanud millegi üle. «Ta oli rahulik, naeratas meile. Temas ei olnud midagi, mis peaks meis ärevust tekitama,» ütles ÜVK liige. «Meile jäi mulje, et mingit välist survet talle ei avaldata, ka kinnipidamistingimused on tal samasugused nagu ülejäänud kinnipeetavatel.»

Kohvril ja tema islamirühmituse Hizb ut-Tahriri liikmest kongikaaslasel on näiteks kambris televiisor ja külmkapp toiduainete jaoks, samuti viiakse neid regulaarselt üheks tunniks jalutama. Seljas olid Kohvril isiklikud dressipüksid ja T-sär­k, mis olid talle Eestist saadetud.

Eraelus arvutispetsialistina töötav Kulikovski lausus, et võimalik, et Kohver on nüüdseks juba olukorraga leppinud ja seepärast rahunenum, sest on tänaseks juba veerandsada päeva Lefortovos kinni istunud.

«Võib-olla ta elab seda endiselt üle, aga kindlasti ei näidanud ta seda kuidagi välja. Pealegi, ta on ju ohvitser,» ütles aktivist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles