1000 pühasõdalast on Süürias piiranud ümber paarkümmend Türgi mausoleumi valvavat sõdurit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi sõdurid
Türgi sõdurid Foto: SCANPIX

Saksamaa väljaande Bild andmetel valvab Türgi armee Süürias asuvat kunagise Türgi sultani mausoleumi ning sõdurid on sattunud umbes 1000 Islamiriigi pühasõdalase piiramisrõngasse.

Türgi võimude sõnul on nende riigi sõdurite kohalolek Süürias põhjendatud.

Umbes 30 kilomeetri kaugusel Türgi-Süüria piirist Süüria poolel Ayn-al-Arabias asub Türgi ajaloo tähtis monument. Seal asuvasse mausoleumi on maetud Osmanite impeeriumi rajaja Osman I vanaisa, šahh Suleiman, kes suri 1236. aastal.

Türgi võimude arvates kuulub nii mausoleum kui ka sealne maa Türgile.

Türgi ja Süüria sõlmisid aastakümneid tagasi lepingu, mille kohaselt on Türgil õigus valvata šahh Suleimani hauda paarikümne sõduri abil.

Bildi andmetel on nüüd mausoleumi piiranud ümber umbes 1000 sunniitliku äärmusrühmistuse Islamiriik võitlejat. Türgi kardab, et olukord väljub kontrolli alt ning lõppeb nende sõdurite jaoks veresaunaga.

Pühasõdalaste ohu tõttu on Türgi viinud Süüria piiri äärde lahinguvalmis väeüksusi ning 35 soomusmasinat. Türgi sõdurid on valmis ületama kahe riigi piiri kui mausoleumi valvuritega midagi juhtuma peaks.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan sõnas, et Türgile kuuluva mälestusmärgi ründamine tähendab sisuliselt rünnakut kogu Türgi vastu.

Türgi parlament arutab homme, millised seadused lubaksid Türgi armeel viia Süürias läbi pühasõdalaste vastase rünnaku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles