Reuters: USA soomusjõud saabuvad Eestisse kahe nädala jooksul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
M1A1 Abrams-tüüpi USA tankid.
M1A1 Abrams-tüüpi USA tankid. Foto: SCANPIX

NATO saadab Moskvale Balti riikidesse ja Poolasse kahe nädala jooksul saabuvate USA sõdurite ning soomusmasinatega selge sõnumi – igasugune sekkumine Balti riikides tähendab sõda alliansiga, teatas uudisteagentuur Reuters.

Uudisteagentuuri andmetel saadetakse piirkonda soomustatud ratsaväeüksus Ironhorse koos 700 sõduri ja umbes 20 M1A1 Abrams-tüüpi tanki ning Bradley- ja Stryker-tüüpi soomustatud lahingmasinatega. Praegu viibivad sõdurid Saksamaal, kust tehnikaga juba edasi liigutakse.

Reuters ei täpsusta, mis riigis kui palju tehnikat täpsemalt paiknema hakkab, kuid USA armee kinnitusel on tegemist esimese korraga pärast külma sõja lõppu, kui USA saadab Euroopasse täiendavalt soomusjõude.

Ironhorse´i, mille kodubaas asub Texases, pressiohvitser kapten John Farmeri sõnul on sammu eesmärk demonstreerida liitlaste kohustust kaitsta kõiki NATO liikmesriike. «Kui tahta tõeliselt mõju avaldada, pole tankiga midagi võrdväärset,» ütles Farmer.

Lisaks märgitakse, et saabuvaid sõdureid ja tehnikat ei paigutata Vene piiri lähedale, põhjendades seda praktiliste ja diplomaatiliste kaalutlustega. «Kõik armastavad tanke, aga nad võivad tekitada suure segaduse,» selgitas Farmer.

Septembri alguses Tallinna külastanud USA president Barack Obama tegi visiidi käigus teatavaks kava saata Eestisse rohkem sõdureid, kuid ei täpsustanud nende täpset arvu. Obama ütles samuti, et NATO väed hakkavad siin roteeruma. Saabuvad Ironhorse´i sõdurid vahetavadki siin välja kevadel saabunud USA dessantväelased.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles