Rogozin: Venemaa on valmis kaitsma oma kodanikke Moldovas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene asepeaminister Dmitri Rogozin.
Vene asepeaminister Dmitri Rogozin. Foto: SCANPIX

Venemaa kaitseb sõjalise konflikti puhkemisel oma kodanikke Moldovas, ütles Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozin täna.

«Pole mingit tarvidust hellitada illusioone selle kohta, kas Venemaa kaitseb oma kodanikke,» ütles Rogozin uudisteagentuuri Itar-Tass vahendusel. «Kaitseb üheselt. Ja ärge püüdke proovile panna meie kannatlikkust ja jõudu,» lisas ta.

Rogozini kinnitusel ei luba Venemaa korduda Moldova Dnestri jõe ja Ukraina vahel asuvas tunnustamata Transnistrias Ukraina stsenaariumil. Asepeaminister lisas, et Moldova pealinnas on palju inimesi, kes vaatavad Venemaale positiivselt ja sümpaatiaga.

Krimmi annekteerimise järel oli just Transnistria see, millest räägiti kõige enam kui järgmisest Venemaaga liidetavast alast. End ise Dnestri-äärseks Moldaavia Vabariigiks nimetav piirkond hääletas 2006. aastal Venemaaga ühinemise poolt, Moskva on aga ise sellele tänini vastu. Moldova jaoks on tegu aga autonoomse piirkonna, mitte eraldi riigiga.

«Pole mingit tarvidust hellitada illusioone selle kohta, kas Venemaa kaitseb oma kodanikke. Kaitseb üheselt. Ja ärge püüdke proovile panna meie kannatlikkust ja jõudu.»

1990. aastal kuulutas ala end iseseisvaks, ajendatuna hirmust, et Moldova võib soovida ühineda Rumeeniaga. 1992 peeti lühike kodusõda, mis lõppes siis, kui Vene sõjavägi sekkus Transnistria poolel.

Piirkonnas, mille iseseisvust tunnustavad peale Venemaa veel vaid Abhaasia, Mägi-Karabahh ja Lõuna-Osseetia, viibib ligi 1500 Vene sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles