USA ekspert: Hiina naftaleke on palju suurem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohutav naftareostus
Kohutav naftareostus Foto: SCANPIX

Ameerika eksperdi sõnul on Hiina naftaleke kümneid kordi suurem, kui valitsus väidab. Samuti heideti väidetavalt osa naftast vette tahtlikult.

Hiina valitsus ütles, et torujuhtme plahvatusel kaks nädalat tagasi lekkis merre 1500 tonni toornaftat. Aga USA spetsialisti Rick Steineri sõnul lekkis Kollasesse merre tegelikult 60 000 – 90 000 tonni naftat, vahendab AP.

Mehe sõnul on leke üüratu. «See on tavaline, et valitsused alahindavad naftalekkeid, aga seekord on lahknevus ikka erakordne. Nad on seni juba rohkem naftat õnnetuskohalt kogunud, kui ametliku versiooni järgi üldse lekkis,» ütles Steiner pressikonverentsil.

Mehe arvates võib naftat juba lekkida ka Põhja-Koreani.

Tuletõrjujad olid pärast plahvatust öelnud Greenpeace’ile, et töölised lasid pärast plahvatust tahtlikult veel teisestki paagist naftat vette, et ära hoida järjekordse plahvatuse teket.

Torujuhtme plahvatus toimus 16. juulil. Naftaleke on nõudnud vähemalt ühe inimohvri, kui puhastustöötaja uppus kleepuvasse naftasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles