Jurist: kaevata tuleb Euroopasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmed väljaanded on Dmitri Agranovski, kes on oma töös ka FSBga kokku puutunud, korduvalt valinud Moskva mõjukamate juristide hulka.
Mitmed väljaanded on Dmitri Agranovski, kes on oma töös ka FSBga kokku puutunud, korduvalt valinud Moskva mõjukamate juristide hulka. Foto: Jaanus Piirsalu

Moskva üht tuntumat advokaati Dmit­ri Agranovskit hämmastab Eesti kaitsepolitseiniku Eston Kohvri juhtumi puhul, et tema advokaat loobus vahistamisotsust protestimast Euroopa Inimõiguste Kohtus (EIK) Strasbourgis.

«Kaebus Euroopa kohtusse on kaitse üks peamisi võimalusi, mis peab garanteerima süüdistatava õiguste kaitse – uskumatu, et seda ei kasutatud! Segastel asjaoludel vahistamist tuleb alati protestida,» kommenteeris Agranovski (43) Venemaal neljandat nädalat vangis istuva Kohvri juhtumi seniseid arenguid advokaadi pilgu läbi.

Agranovski, keda mitmed väljaanded on korduvalt valinud Moskva mõjukaimate juristide hulka ning kes pöördub oma Venemaa klientide õiguste kaitsmisel tihti Strasbourgi kohtusse ja seega tunneb sealset praktikat hästi, väitis, et suure tõenäosusega annaks EIK Kohvri juhtumile prioriteedi, arvestades tema vahistamise enneolematuid asjaolusid. Teatavasti väidab Eesti riik, et Venemaa julgeolekuteenistus (FSB) röövis Kohvri 5. septembril Eesti territooriumilt.

«Kuigi üldiselt töötab EIK aeglaselt, siis vahel võib ta väga kiiresti tegutseda ning nende tähelepanu oleks olnud juba suur garantii, et Kohvri suhtes poleks saadud midagi ebaseaduslikku ette võtta,» lausus Agranovski intervjuus Postimehele.

Jevgeni Aksjonov ei soovinud intervjuus Postimehele EIKsse kaebamise võimalusest loobumist pikalt kommenteerida.

«Esiteks, arvestades praegust poliitilist olukorda ja sanktsioonidesõda, ma kahtlen, et selle kohtu otsuseid hakatakse Venemaal täitma,» lausus ta. «Teiseks arvan ma, et konkreetselt praeguses olukorras pole Kohvrile vaja, et pöördutaks Strasbourgi kohtusse. Siin on lahendus vahetamises.»

Pikemalt loe tänasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles