Hiina imetleb «Suurt Putinit»

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin näib oma Hiina ametivenna Xi Jinpingiga kenasti klappivat.
Venemaa president Vladimir Putin näib oma Hiina ametivenna Xi Jinpingiga kenasti klappivat. Foto: RIA Novosti / Reuters

Pekingi Wangfujingi raamatukaupluse müüjail pole mingit kahtlust, millise välismaise liidri vastu lugejad suurimat huvi tunnevad – neid paelub «Putin Suur».

Just sellise tiitli on mõned Hiinas Vene presidendile omistanud ning Ukraina kriisi puhkedes hakkasid raamatud Vladimir Putinist minema nagu soojad saiad, seletavad müüjad. «Putini biograafia: sündinud Venemaa jaoks» jõudis septembris Beijing Newsi mitteilukirjanduslike raamatute loetavuse esikümnesse, kirjutab Wall Street Journal.

Pew uuringukeskuse andmetel on Hiina üks neist vähestest riikidest, kus rahva toetus Venemaale on Ukraina sündmuste eskaleerudes kasvanud – juulis 66 protsendi peale, aastataguse 47 protsendi juurest. Nagu näitas Hiina In Touch Today internetiportaali küsitlus, oli Putinil märtsis pärast Krimmi annekteerimist 92 protsenti toetust.

«Putini isik on muljetavaldav – mehena, juhina. Hiina inimeste silmis on ta atraktiivne. Ta kaitseb Venemaa huve,» ütles Shanghai Fudani ülikooli Hiina-Vene suhete ekspert Zhao Huasheng. «Venemaal ja Hiinal on teineteiselt palju õppida.»

Osalt on tegemist reaalpoliitikaga. Analüütikute sõnutsi vajab Venemaa Hiina turgu ja kapitali, Peking aga näeb Moskvat kui diplomaatilise toetuse ja toorainete allikat. Lisaks näivad Vladimir Putin ja Hiina ametivend Xi Jinping omavahel kenasti klappivat.

«Putin ja Xi Jinping on üsna sarnased,» ütles Ohio Wittenbergi ülikooli Hiina-Vene suhete asjatundja Yu Bin. Mõlemal on turjal täpselt 61 eluaastat, mõlemad tahavad taastada oma maade juhtivat rolli maailmas pärast rahvusliku alanduse aegu – nagu nad seda kogevad.

Xi on seadnud suhted Putiniga prioriteediks. Ta valis Venemaa oma esimeseks välisvisiidiks presidendina ning oli üks vähestest maailma liidritest, kes külastas Sotši olümpiamänge.

Ekspertide hinnangul nõjatuvad mõlemad mehed jõuliselt riigimeediale, toites selle kaudu nii hiinlaste kui venelaste hinges juurdunud imetlust tugevate juhtide suhtes. Mõlema riigi näol on tegemist endiste impeeriumitega, mida valdava osa ajast on juhtinud autokraadid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles