Igor Taro Ukraina päevik: 01.10

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbro.org

Venelased ründavad kolme põhilised Ukraina vägede paknemiskohta - Donetski lennuvälja ja piirnevaid alasid, Debaltseve liiklussõlme ja piinevaid alasid ning Štšastja linnakest ja selleäärset silda. Samuti liigutatakse väidetavad Stahhanovi-Pervomaiski rindele uusi võitlejaid vene dessantväelaste seast, kes saabuvad tsiviiltranspordiga 10-liikmeliste gruppidena.

Donetski lennuväli on Ukraina armee valduses, kuigi rünnakute intensiivsus sellele on tõusnud mõnikord juba kahele korrale päevas. Õhtupoolikult tuli kinnitus kuulujuttudele, et ukrainlased hoiavad lennuvälja tegelikult mitte kui strateegilist platsdarmi, vaid eesmärgiga vahetada see millegi vastu. Donetski oblasti kuberneri sõnul on selleks mingid ümberkaudsed alad Donetski linna ümbruses. Minu puhtalt isiklik arvamus on see, et selliste läbirääkimistega Ukraina valitsus oma väljavaateid kindlasti ei paranda - hoidku seda, mis on kindlalt käes, vastasel korral kaotavad nad nii selle, kui ka vahetuseks soovitava ala. Kui Minski kokkulepped ei pea, siis miks peaksid terroristid pidama ausõna mingite territooriumide osas. Kuulujutud olid, et tahetakse vahetada Novoazovski vastu, mis on Mariupoli lähistel ja seda linna ohustav, aga kuberner Taruta lükkas selle variandi ümber.

Debaltseve peale on juba lõppeva päeva hommikul liikunud 27 vene tanki. See on paras ründegrupp. Peamised tuletabamusi saanud asulad asuvadki Debaltseve eesliinil lõunas - Nikišino, Ridkodub - kust on juba varem peetud tõenäoliseks läbimurde üritamist venkude poolt.

Viimase paiga kohta kirjutas Silver Meikar järmist: «Štšastjas on tavaline päev. Kell 7 pisut anti kaugtuld, 17 alates juba korralikult. Luganski poole viiva tee silla läheduses (Severo Donets) antakse miinipildujatest ja granaadiheitjatest tuld UKR kontrollpunktile.

Praegu juba vaiksem, viimast kärgatust oli kuulda 15min tagasi. Olen sellest kontrollpunktist umbes 500-1000 meetri kaugusel, mingis hostelis, mis huvitaval kombel avatud. Nojah, peale meie on ülejäänud kliendid laigulistes.»

Nüüd, kui Stahhanovi peale tõepoolest midagi liigutatakse, siis võib oodata lahingute ägestumist Pervomaiski ja Popasna kandis, mida eelmistel päevadel just Gradidega kostitati. Sealt on neil mingisugune suur tung minna Lõssõtšanski peale. Eks jõeäärset linna on kergem hoida. Ja kunagi oli Popasna vallutamine Ukraina armee poolt heaks eelduseks pealetungi alustamiseks Stahhanovi-Altševski peale, aga paraku jäigi see seal toppama ja Pervomaiskis eriti edasi ei jõutud.

Mille üle Ukraina võimud seal läbirääkimisi pidada tahavad, ei saa tõesti aru. Minski kokkulepetega on ju selline seis, et:

- relvarahu ei kehti, vaid kehtib relvaluba

- raskerelvastus pole puhvertsoonist ära liigutatud

- venelased jätkavad pealetungikavatsustega

- Ukraina on ühepoolselt loobunud õhuväe kasutamisest

- Venemaa pole oma üksusi Ukraina territooriumilt välja viinud

- Ukraina võimud pole saanud ei OSCE vaatlejatega ega muud moodi kontrolli oma riigipiiri üle ning Venemaa rikub järjekindlalt Ukraina suveräänsust, saates oma kolonne sõjalise varustusega ning lubades viia välja varastatud kraami.

- vangide vahetust «kõik kõigi vastu» pole toimunud

- Mariupoli lähistelt toimus vene võitlejate lisandumine Novoazovskisse

Kokkuvõttes on näha, et Venemaa eeldab Ukrainalt kapituleerumist ja ma ei mõista, miks nad arvavad, et suudavad kapitulatsiooni kuidagi enda kasuks pöörata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles