Ukraina Ülemraada muudab nägu

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina presidendi Petro Porošenko Bloki esinumbrina kandideerib Kiievi linnapea Vitali Klitško (paremal), kes tõenäoliselt oma ametit ei jäta.
Ukraina presidendi Petro Porošenko Bloki esinumbrina kandideerib Kiievi linnapea Vitali Klitško (paremal), kes tõenäoliselt oma ametit ei jäta. Foto: AP/Scanpix

Kui Ukraina 2012. aasta parlamendivalimised kulgesid innutult ning ei toonud poliitikas kaasa mingit märkimisväärset muutust, siis sel kuul toimuvad erakorralised valimised on kõike muud kui korrapärased. Eile oli Ukrainas viimane päev, mil sai kandidaate registreerida.

«Kuigi tõenäoliselt võidavad palju kohti president Petro Porošenko poolehoidjad, võib ülemraada uus koosseis osutuda radikaalseks, ebastabiilseks ja ettearvamatuks,» kirjutas Ukraina väljaanne Kyiv Post. Artikli autor lisab, et karmimate kriitikute arvates võidakse see juba järgmisel aastal taas laiali saata.

Küll võib uus ülemraada peegeldada paremini ühiskonda ja tema huvisid, sest erinevalt tavapärastest häältepeibutuseks nimekirja kantud näitlejatest-lauljatest on nende kohale asunud ajakirjanikud, tsiviilühiskonna esindajad, vabatahtlike pataljonide komandörid ja Maidani aktivistid. Neid võib leida enamiku suuremate erakondade nimekirjades, kes praeguste küsitluste järgi ületavad viieprotsendise valimiskünnise.

«Järgmise ülemraada koosseis kujuneb praegusest väga erinevaks,» sõnas Kyiv Postile Ukraina suurima valimisvaatlemisühenduse Opora juht Olga Aivazovska. Tema sõnul vahetub vähemalt 40 protsenti saadikutest. Demokraatlike Algatuste Sihtasutuste sotsioloogi Irõna Bekeškina hinnangul muutub koosseis aga 60 protsendi ulatuses.

Kohti ise on aga senisest vähem – kui seni koosnes parlament 450 saadikust, siis nüüd valitakse neid raadasse 415 inimest või veelgi vähem. Põhjuseks on Ukraina segavalimissüsteem, kus valija annab hääle nii partei kui ka ainult seal ringkonnas kandideeriva inimese poolt. See tähendab, et Krimmi ja Sevastopoli 12 saadikukohta langevad kohe ära.

Lisaks on Ukraina võimud teada andnud, et riigi idaosas toimub hääletus vaid Kiievi kontrolli all olevatel aladel. Võrdluseks – mais toimunud presidendivalimistest võttis hääleõiguslikest kodanikest Donetskis osa 15,1 protsenti ja Luganskis 38,9 protsenti.  

Kuigi valimistest võtab osa 29 erakonda, on enamik neist marginaalsed. Suursoosik Petro Porošenko Blokk, millega ühistes nimekirjades kandideerib ka praeguse Kiievi linnapea Vitali Klitško juhitav UDAR, võib küsitluste kohaselt saada umbes 39 protsenti häältest.

Teisel positsioonil on viimaste uuringute järgi ultraradikaali Oleh Ljaško juhitav Radikaalne Partei. Ljaško ise jõudis möödunud parlamendivalimistel oma erakonnast ainsana parlamenti, võites oma üksikringkonnas. Parlamendis on ta olnud aga kolm ametiaega, neist kaks endise peaministri Julia Tõmošenko Blokis. Praegu toetab küsitluste järgi radikaale umbes kümme protsenti.

Tõmošenko ise kandideerib parlamenti enda juhitava Batkivštšina (Isamaa) ridades, keda toetab ligi kaheksa protsenti. Küll ei leia Batkivštšinast enam Ukraina praegust peaministrit Arseni Jatsenjukki, kes Tõmošenko vangisoleku ajal erakonna juhtimise enda peale võttis. Jatsenjuk lõi nimelt 10. septembril koos vahepeal Ukraina ajutise riigipea ülesandeid täitnud Oleksandr Turtšõnoviga uue erakonna Rahvarinne. Viimaste küsitluste järgi ületavad nad valimiskünnise.

Regioonide Partei sellekuistel valimistel ei osale, viidates ettevõtmise puudulikule legitiimsusele – kõik Donbassi hääletajad ju valimiskastide juurde ei pääse. Samas tulid just sealt möödunud valimiste ajal Regioonide Partei peamised toetajad.

See kõik aga ei tähenda, nagu ei pääseks tagandatud presidendi Viktor Janukovõtši endised liitlased üldse parlamenti. Nimelt kandideerib vähemalt osa neist üksikkandidaatidena partei Opositsiooniblokk nimekirjas. Partei on selgelt välja öelnud ka selle, et nemad ei esinda mingit erakonda, vaid see koosneb üksikpoliitikutest.

Kyiv Postile sõnas üks anonüümseks jääda sooviva opositsioonierakonna konsultant, et järgmises parlamendikoosseisus istub tõenäoliselt 180–200 uude kuube riietunud Regioonide Partei saadikut või Janukovõtši toetajat, nagu näiteks Donetski oligarh, Ukraina rikkaim mees Rinat Ahmetov või Janukovõtši staabiülem Sergi Ljovotškin.

Konsultandi sõnul valitakse osa selliseid kameeleonkandidaate tagasi ühemandaadilistes ringkondades, osa on aga pandud selliste parteide nimekirja, millel on lootust valimiskünnis ületada, sh Porošenko Blokki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles