Ukraina Radikaalse Partei liidri elu – seksiskandaal ja kaklused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oleg Ljaško ja tema kuulus hang.
Oleg Ljaško ja tema kuulus hang. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Radikaalse Partei juhil Oleg Ljaškol läheb praegu hästi - küsitluste järgi on tema erakond Porošenko Bloki järel teisel kohal.

Juba tehtud saadikutööst Ljaško puhul märkimisväärseid õiguslikke algatusi ei leia, küll mäletavad valijad hästi seda, et Ljaško on toonud parlamenti lehma, söönud oma mõtte ilmestamiseks poodiumil mulda ning andnud tootmisesse hangu, millest on saanud nüüdseks ka tema sümbol.

Lisaks on Ljaško algatanud mitmeid kaklusi ja ka nende ohvriks sattunud. Möödunud aastal ähvardas ta Tšernigivi oblastivalitsuses kohalikku kuberneri hanguga, kuid 2011. aastal ründas Ljaškot üks kommunistist saadik, kes kukkus teda kägistama. Viimase hoobi sai Ljaško parlamendis selle aasta augustis.

Ukraina valijatele paistab tema teatraalne stiil aga meeldivat, kirjutab väljaanne Kyiv Post. Möödunud aastal tõusis tema partei toetajate hulk kahelt protsendilt kümnele. Poliitikaekspertide sõnul on Ljaško edu taga nutikas mäng emotsioonidega – viimased löövad ebakindlatel aegadel lõkkele ja sellest radikaalide juht kasu lõikabki.

Radikaalse Partei valimisnimekirja juhib Ljaško, teisel kohal on tema sõber Aidari Lozovõi, Lugansk-1 ja Aidari vabatahtlike pataljonide komandörid, poplaulja Zlata Ognjevitš ja olümpiamedalist Deniss Silantijev. Erakonna juht on ka üks väheseid, kel on olemas tegelik poliitiline kogemus. Mais toimunud presidendivalimistel sai ta 1,5 miljonit häält, kui lubas vabastada Ukraina parasiitidest, täpsemalt okupantidest, separatistidest, korrumpeerunud ametnikest ja varariisujatest.

Tšernigivi linnas sündinud Ljaško veetis kooliaastad lastekodus. Tööelu alustas ta ajakirjanikuna, kuid hiljem mõisteti riigi raha riisumise tõttu vangi, enda sõnul ebaõiglaselt.

Julia Tõmošenko erakonna ridadest visati ta 2010. aastal vahetult pärast oma seksiskandaali välja. Ametliku põhjusena tõi partei välja koostöö poliitilise rivaaliga.

Tundmatu isiku poolt avaldatud videol tunnistab Ljaško ülekuulamise käigus prokurörile, et on Borja-nimelise mehega seksuaalsuhtes. Kuna Ukraina poliitikas pole avalikule homoseksuaalsusele kohta, veetis Ljaško järgmised aastad kahju kustutada püüdes – üheks strateegiaks oli oma naise ja tütre piltide üliaktiivne postitamine Facebooki.

Maidani sündmustest ja sellele järgnevast on Ljaško osanud viimast võtta. Selle aasta jaanuaris viis ta miilitsaga vastasseisus olevatele protestijatele kurikaid ja kiivreid, mais ilmus temast aga järjekordne video, kus musta sõjaväeunivormi riietunud Ljaško kuulas üle nn Donetski rahvavabariigi kõrget funktsionääri. Viimane kandis videos vaid aluspesu ja käeraudu.

Ka on ta viimasel ajal korduvalt Ukraina sõjatsooni külastanud ja vabatahtlike pataljonidega ohtralt pilte teinud. Samas avalikustas telekanal 1+1 oma uurivas loos, et Ljaško sõidab S-klassi Mercedese ja eralennukiga, elab Kiievi eeslinna üliuhkes majas ning reisib ringi vähemalt viie ihukaitsja seltsis. Ljaško esindaja nimetas saadet laimukampaaniaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles