Eesti aitas mullu hädas olnud riike 2,5 miljoni euroga

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani tüdruk Kabulis pärast pommitamist.
Afgaani tüdruk Kabulis pärast pommitamist. Foto: Mohammad Ismail / Scanpix

Kokku jagas Eesti mullu 2,5 miljoni euro eest humanitaarabi ning kõige enam toetas valitus Eesti ja Afganistani, Gruusia, Moldova ning Ukraina kahepoolset arengukoostööd.

Eelkõige toetati rahu, inimõiguste tagamist, demokraatiat ja õigusriigi arengut, ütles välisminister Urmas Paet täna, mil valitsus kiitis heaks arengukoostöö ja humanitaarabi arengukava eelmise aasta täitmise aruande. Praegune arengukava kestab järgmise aastani.

«Partnerriikide huvi on kõrge Eesti e-valitsemise, infotehnoloogiliste lahenduste ja eurointegratsiooni kogemuse vastu,» ütles Paet välisministeeriumi pressiesindaja vahendusel. «Eesti prioriteetsed arenguabi sihtriigid on idapartnerluse riigid Ukraina, Gruusia, Moldova, Valgevene, Armeenia ja Aserbaidžaan ning Afganistan.» Tulevikus peaks Paeti sõnul aga toetama pikemaajalisi ning geograafiliselt ja valdkondlikult kitsamaid abitegevusi.

ÜRO tunnistas augustis esimest korda korraga tervelt nelja riigi olukorra kõige rängema tasemega humanitaarkriisiks. Kriiside rohkuse tõttu vajab humanitaarabi järjest enam inimesi. Paeti sõnul kasvab ka Eesti panus, mida enam suureneb meie pääste- ja humanitaarabi võimekus. Mullu eraldas Eestis humanitaarabiks 2,5 miljonit eurot.

Eesti on arengukoostöö kui ühe välispoliitika valdkonnaga tegelenud alates 1998. aastast. Eesti avaliku sektori tegevust arengukoostöö ja humanitaarabi valdkonnas reguleerib Eesti arengukoostöö ja humanitaarabi arengukava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles