Venemaa süüdistab Ukraina sõjaväejuhte genotsiidis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas (vasakult), Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak ja Ukraina kaitseminister Valeri Heletei.
Leedu kaitseminister Juozas Olekas (vasakult), Poola kaitseminister Tomasz Siemoniak ja Ukraina kaitseminister Valeri Heletei. Foto: SCANPIX

Venemaa uurimiskomitee algatas kriminaalasja Ukraina kaitseministri ja armee tippjuhtide vastu, süüdistades neid genotsiidis ja teistes rasketes kuritegudes.

Kriminaalasja algatamine puudutab Ukraina kaitseministrit Valeri Heleteid, relvajõudude kindralstaabi ülemat Viktor Muženkot, 25. brigaadi komandöri Oleg Mikassi ning lisaks veel 93. brigaadi komandöre ja teisi sõjaväejuhte, kinnitas uurimiskomitee ametlik esindaja Vladimir Markin.

Süüdistus puudutab kriminaalseaduse mitmeid erinevaid peatükke ja paragrahve ehk kuritegude organiseerimist, keelatud vahendite ja sõjapidamise meetodite kasutamist ning genotsiidi.

Venemaa uurijate väitel andsid Mikas, Muženko ja 93. brigaadi komandörid 3.-5. septembril korralduse, mille eesmärgiks oli hävitada täielikult venekeelsed isikud, kes elavad «Luganski Rahvavabariigi ja Donetski Rahvavabariigi» aladel.  

Venemaa väitel andsid Ukraina sõjaväejuhid korralduse kasutada Donetskis, Slavjanskis, Kramatorskis ja teistes linnades raketisüsteeme Grad ja Uragan, taktikalisi rakette Totška-U ja muud raskerelvastust. Venemaa ametliku seisukoha järgi tapeti nii enam kui 3000 inimest, lisaks sai 5000 haavata. Osaliselt või täielikult purunes enam kui 500 elumaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles