Mikser: kooseluseaduse mahahääletamine oleks ühiskonnale tagasilöök

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Peaminister Taavi Rõivas (Reformierakond) ja kaitseminister Sven Mikser (SDE) kaitsesid tänasel valitsuse pressikonverentsil seisukohta, et kooseluseadus tuleks parlamendis vastu võtta hoolimata osa inimeste tugevast vastuseisust sellele. 

Kommenteerides kooseluseaduse vastu kavandatavat suurt meeleavaldust, märkis peaminister Taavi Rõivas, et igaühel on õigus oma arvamus välja öelda. «Kutsun üles mõtlema, kas me tahame Eestit, mis on rohkem vihkamisele suunatud või Eestit, mis on rohkem üksteise sallimisele ja tolerantsile suunatud. Mina arvan, et Eesti ühiskond võiks olla tolerantne, me ei ole kõik ühtmoodi.»

«99,5 protsenti neist, kes on kooseluseaduse sihtgrupp, on kõige tavalisemad heteropaarid, kes soovivad tagada oma lähedastele sotsiaalsed garantiid, mis on paarisuhtes loomulikud. Jah, umbes pool protsenti neist, kes sarnase õiguse saavad, on samasoolised,» nentis Rõivas. 

«Minu seisukoht, et kui neil inimestel on ühiskonnas soov oma kooselu registreerida, tuleb seda võimalust neile pakkuda,» sõnas peaminister. «Kui algatatakse selle vastu suured kampaaniad, siis minu hinnangul kutsub see üles ühiskonda lõhestama, mitte sallima teisi ühiskonnaliikmeid, seetõttu ma ei pea neid õigeteks.»

Kaitseminister Sven Mikser lisas omalt poolt, et kui tema oleks parlamendiliige, hääletaks ta oma südametunnistusest ja väärtushinnangutest lähtuvalt ja annaks poolthääle. «See on eelnõu, mis lahendab teatud vähemuse reaalselt elus eksisteerivaid probleeme, kitsendamata samas või piiramata kellegi teise õigusi.»

«On üks päris hea demokraatlikes riikides laialt levinud põhimõte, et vähemuste õigustega seotud küsimusi ei lahendata rahvahääletusel,» rääkis Mikser.

«Ma olen peaministriga täiesti nõus: küsimus on, kui kõrgeks väärtuseks me peame sallivust, tolerantsust – ma isiklikult arvan, et selle seaduseelnõu mahahääletamine oleks Eesti ühiskonnale tagasilöök. Seda arvamust avaldas parlamendi avaistungi kõnes ka president.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles