Eesti tõusis parimate riikide sekka, kus pensionile jääda

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid. Foto on illustratiivne.
Pensionärid. Foto on illustratiivne. Foto: Kenno Soo / Sakala

Umbes sajast riigist on Eesti rahvusvahelise indeksi The Global AgeWatch järgi 20ndal kohal, kõige pensionäridesõbralikum riik maailmas on aga Norra.

See indeks toob välja, millised 96st maailmariigist teevad vanurite jaoks kõige enam. Arvestatakse nelja kategooriat: sissetuleku kindlus, tervis (muuhulgas kuulub selle alla näiteks keskmine eluiga), võimalused (töö ja haridustase), keskkond.

Iisrael ja Eesti tõusid sel aastal esimest korda esikahekümne hulka. Ülevaate järgi on jõuavad sinna riigid, kus on muuhulgas kõrge SKP inimese kohta. Eesti tõusis nii kõrgele peamiselt tänu keskkonna paranemisele. Selle alla kuuluvad sotsiaalne ühendus, füüsiline turvalisus, kodanikuvabadus ja juurdepääs ühistranspordile.

Vaata kogu tabelit siit või loo lõpus.

Ida-Euroopa riikidest on pärast Eestit tublim Tšehhi (25ndal kohal). Selle aasta indeksi järgi teeb kõige rohkem vanurite heaks ära Norra. Kui Jaapan välja arvata, on kõik ülejäänud esikümne riigid läänemaailmast. Kõige hullem riik, kus vanaks jääda, on Afganistan.

Maailm aga vananeb imekiiresti. Praegu on Eestis veidi alla veerand elanikest üle 60-aastased. Rootsis ja Itaalias aga näiteks veel rohkem, Jaapanis jällegi kõige enam:

Foto: Postimees.ee

Aastaks 2050 on olukord eeldatavasti selline:

Foto: Postimees.ee
Foto: Postimees.ee

Nii et vaid kolme kümnendi pärast on Eestis kolmandik elanikest üle 60-aastased.

Viimase 20 aasta jooksul on hüppeliselt kasvanud nende riikide arv, kus maksumaksjatele tagatakse nö. sotsiaalsed pensionid. See süsteem on sisse viidud enam kui sajasse riiki. Sellegipoolest, eeldatavasti saavad vaid pooled maakera elanikest pensionile kindlad olla.

The Global AgeWatch Indeks on ainus edetabel, mis järjestab vanurid sotsiaalse ja majandusliku heaolu järgi.

Indeksi koostamisel kasutati andmeid, mis on saadud maailmapangast, maailma terviseorganisatsioonist, rahvusvahelisest tööorganisatsioonist (ILO) ja muudest allikatest nagu Barro ja Lee ning Gallup.

Loe täpsemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles