Michal Keskerakonnast: vahel on ka Medvedev president

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Kristen Michali hinnangul üritab Keskerakond mobiliseerida oma toetajaid, kui kaalub partei aseesimehe Kadri Simsoni seadmist erakonna peaministrikandidaadiks.

Michal nimetas riigikogu aseesimehe Jüri Ratase välja käidud mõtet siiraks ja heaks ning ütles, et Simsoniga erakonna tüüril ja erakonna eelistusi muutes oleks parteil ehk võimalus luua teiste erakondadega liite. «Täna seda võimet ju ei ole,» lausus ta.

Michal märkis samas, et Keskerakonna tegelik liider on ikkagi Edgar Savisaar. «Vaadates Venemaad, kuhu poole Savisaart ikka piidlemas tabatakse, pole tallegi ju eriliselt uus mõte sellest, et vahel, kui vaja, on president ka Medvedev, aga lehed käivad ikka Vladimir Vladimirovitši nimele,» osutas ta.

Tema hinnangul on sellise tegevuse eesmärk mobiliseerida toetajaid, kes on Keskerakonnast nende Kremli-meelsuse tõttu kaugenenud, ning tõsta seeläbi erakonna toetust. «Kui avalikkuses tekib tunne, et Keskerakonnas on valida kahe poole vahel – Yana Toom, Kõlvart, Stalnuhhin, Savisaar ühel poolel ja Ratas, Simson teisel poolel –, siis mõlema poole toetajad mobiliseeruvad ja valimistel saab näidata, et mõni siiski on eestimeelsem,» ütles Michal.

Samas avaldas ta arvamust, et enne kui Savisaar pole teatanud, et talle aitab, ning asunud otsima erakonnale uut esimeest, võib sealt lahkuda veel mitu lainet pettunud noori. Seejuures kinnitas ta, et kui Ratast peaks ettepaneku järel ahistama hakatama, on ta tubli töömehena oodatud Reformierakonda.

«Seniks jääb meil kinohuvilistena vaid oletada, millist osa Keskerakonna eepilisest saagast meile seekord etendatakse, on see Keskerakonna uus lootus, Ratase tagasitulek, Kõlvarti kättemaks või Impeeriumi vastulöök. Varume popkorni ja jälgime huviga,» lisas Michal.

Keskerakonna juhatusse kuuluv Ratas kirjutas eile õhtul sotsiaalmeedias, et erakond peaks nimetama peaministrikandidaadiks Simsoni, kes on üle viie aasta juhtinud partei riigikogu fraktsiooni. «Kadri tooks peaministrina Eesti poliitikasse värskust, uut energiat ja inimlikku lähenemist. Eesti Vabariigil on läbi ajaloo olnud ainult meessoost peaministrid – on õige aeg usaldada riigijuhtimine targa, intelligentse ja ennast poliitikas tõestanud naise kätte,» lausus ta.

Ettepanekule on avalikult toetust avaldanud ka partei riigikogu fraktsiooni aseesimehed Mailis Reps ja Valeri Korb.

Riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles