Toom: edu pant on korralik programm ja tegus töö, mitte nimede vahetus

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom
Yana Toom Foto: Tairo Lutter / Postimees

Keskerakonna juhatusse kuuluv Euroopa Parlamendi saadik Yana Toom leiab, et erakonna peaministrikandidaadina peaks jätkama partei esimees Edgar Savisaar.

Kas ettepanek seada Kadri Simson peaministrikandidaadiks tuli teile üllatusena?

Teatud mõttes küll, kuid mitte niivõrd ettepanek iseenesest, vaid pigem see, millisel moel see välja käidud oli – üllatas see, et arutelu erakonnasiseste küsimuste üle algatatakse Facebookis. Kuid kui eesmärk oli tekitada laiemat kõlapinda, siis see ka õnnestus.

Mida te ettepanekust arvate - kas see, kui Kadri Simson oleks peaministrikandidaat, võiks olla Keskerakonna jaoks võimalus pärast kevadisi parlamendivalimisi opositsioonist välja tulla, nagu Jüri Ratas oma ettepaneku kohta on öelnud?

Igal erakonna liikmel ja mõistagi nii aktiivsel ja väärikal, nagu seda on Jüri Ratas, on mitte õigus, vaid lausa kohustus mõelda selle üle, kuidas tuua erakond võimule. Kuid minu arvates on edu pant korralik valimisplatvorm ja tegus töö, mitte aga nimede vahetus.

Mis puudutab väiteid selle kohta, et Eestil on aeg valida naispeaminister, siis minu suhtumine asjasse on veidi teistsugune – ma ei jaga arvamust, et oleks vaja kehtestada poliitikutele sookvoote või lähtuda oma valikutes soolisest kriteeriumist, ja Keskerakonna puhul pole selleks ka vajadust. Meie erakond on aastaid tuntud selle poolest, et meil ei kardeta edutada naisi, kes traditsiooniliselt jagavad meestega kõrgeid positsioone nii valimisnimekirjades, valitsuses, kohalikes omavalitsustes kui ka erakonna juhatuses.

Kas toetate Kadri Simsoni kandidatuuri, kui erakond peaministrikandidaati nimetama hakkab?

Oleneb sellest, milliseks kujuneb kandidaatide nimekiri. Kui Edgar Savisaar kandideerib, kindlasti mitte.

Ma olen Kadriga koos töötanud riigikogus kolm aastat ning olen tema käe all omandanud väärilise parlamenditöö kogemuse. Ta on väga hea fraktsiooni juht ja särasilmne inimene, kuid pikaajaline kogemus koostööst Savisaarega ei jäta valikut – kiire reageerimisvõime, lai haare ning analüüsivõime selgelt eristavad Edgarit teistest Eesti poliitikutest. Minu silmis räägib Savisaare kasuks ka see, et vaatamata pikale poliitilisele karjäärile on ta endiselt sõnapidaja mees ja kõikvõimalikud skeemitamised ja pooltõed endiselt ei kuulu tema poliitilisse arsenali.

Kas teie hinnangul peaks Edgar Savisaar erakonna esimehena jätkama, olema riigikogu valimistel jätkuvalt esinumber ning võimaliku valimisvõidu puhul ka peaministrikandidaat?

Kindel jah.

Teiegi positsioon Keskerakonnas ja muidugi ka valijate jaoks on väga tugev, mis viiks ka teie suhtes mõttele, et võiksite Keskerakonna ladvikus senisest olulisema positsiooni saada - ja miks ka mitte olla hoopis ise tulevane võimalik erakonna esimees ning valimistel peaministrikandidaat. Keskerakonna valijate ja liikmete hulgas on teie kandidatuurile kindlasti palju toetajaid?

Minu ambitsioon on olla tugeva Keskerakonna liige ja see ongi kõik – ma väga selgelt annan endale aru, et minu edu on erakonna edu ja vastupidi. Mis positsiooni puudutab, siis poliitiku puhul on ta täpselt nii kõrge või madal, kui seda soovib valija. Minu puhul on positsioon viieks aastaks määratletud ja tööleping valijaga seega sõlmitud.

Kas teie hinnangul on märke, et Edgar Savisaar võiks erakonna igapäevasest juhtimisest taanduda ning keegi teine võiks tema asemele asuda?

Märkide kohta ärge minult küsige – ma pole astroloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles