Austria parempopulistide liider Jörg Haider varjas miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jörg Haider
Jörg Haider Foto: SCANPIX

2008. aastal liiklusõnnetuses surnud Austria endine parempopulistliku partei juht Jörg Haider varjas salajastel Liechtensteini maksuparadiisis pangaarvetel 45 miljonit eurot, vahendas AFP väljaannet Profil.

Uurijad Austriast, Šveitsist ja Saksamaalt leidsid kahtlasi tehinguid kontrollides kümneid firmasid, mis olid Liechtensteinis registreeritud ja Haideriga seotud.

Praeguseks on alles viis miljonit eurot, ülejäänu on kadunud aastaid tagasi tehtud riskantsete investeeringute tõttu. Pole teada, kust raha pärit on  ja kuhu seda on investeeritud.

Kõnealuseid pangaarveid uurivad koos Austria ja Liechtensteini võimud. Need avastati 2007. aastal, kui alustati uurimist Austria panga HGAA ülevõtmise kohta saksa BayernLB poolt ja Austria kinnisvarakompanii Buwogi erastamise kohta.

Haideri lesk ei teadnud enda sõnul salaarvetest midagi ja neid ei mainitud ka testamendis.

Haideri lähedane sõber ja poliitik Stefan Petzner arvas, et tegu on väärinfoga. «Ehk on nad eurod šillingitega segi ajanud,» ütles ta Austria endisele valuutale viidates. Üks euro on väärt 14 000 šillingit.

Uurimine võib paremäärmusliku populistina tuntud Haideri mainet veelgi kahjustada. Austria ja Saksa meedia teatel nõustus Haider HGAA ülevõtmisega tingimusel, et Saksa pank maksab 2,5 miljonit eurot Kärnteni liidumaa jalgpalliklubile. Haider oli 11 aastat Kärnteni juht.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles