Lätis toimuvad täna üldvalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätlased Riias valimisjaoskonnas.
Lätlased Riias valimisjaoskonnas. Foto: SCANPIX

Lätlased valivad täna uue parlamendi, kuid prognooside põhjal ei too see muutust võimukoalitsioonis.

Valimisjaoskonnad avati kell 7 hommikul ja suletakse õhtul kell 8.

Üle Läti on avatud 953 valimisjaoskonda ja 42 jaoskonda töötab ka välismaal. Viimastest on 23 avatud esimest korda, nii saavad lätlased tänavu rahvaesindajaid valida näitaks Araabia Ühendemiraatides, Tšiilis ja Islandis.

Seimi kandideerib 13 erakonda ja valimisühendust. Kandidaatide koguarv on 1156 - ligi 12 inimest ühele kohale. Seimis on 100 saadikukohta.

Kandidaadid jagunevad 11 parteinimekirja ja kahe valimisbloki nimekirja vahel.

Arvamusküsitluste põhjal peaks võimule jääma peaminister Laimdota Straujuma neljaliikmeline valitsuskoalitsioon, mille erakonnad on saanud erinevates küsitlustes 33-61-protsendise toetuse.

Neid ohustab enim vasakpoolne venemeelne Üksmeele Keskus, mida samade küsitluste põhjal toetab 18-24 protsenti Läti kodanikest. Üksmeele trumbiks on Läti elanikkonnast neljandiku moodustav vene elektoraat.

Tervelt 17 protsenti valijaid ei olnud arvamusküsitluste ajaks veel oma valimiseelistust välja kujundanud.

Üksmeele Keskus sai 2011. aasta ennetähtaegsetel valimistel enim hääli, aga oli sunnitud koalitsioonipartnerite puudumisel opositsiooni jääma.

Läti uude seimi pääseb tõenäoliselt viis erakonda.

Viimase arvamusuuringu tulemuste põhjal on suurim toetus Üksmeelel, millele kavatseb hääle anda 18,4 protsenti vastanuist.

Teisel kohal on 11,9 protsendiga paremtsentristlik Ühtsus ja kolmandal 11,3 protsendiga Roheliste ja Talurahva Liit.

Rahvuskonservatiivset Rahvuslaste Ühendust toetab 9,3 ja uustulnukat, endise riigikontrolöri Inguna Sudraba asutatud erakonda Siiralt Läti Eest 9,1 protsent valijaist.

Kõik ülejäänud parteid jäävad arvamusküsitluse põhjal viieprotsendise valimiskünnise taha. Künnise ületamisele on kõige lähemal mitme kohaliku erakonna ühendus Läti Regioonide Blokk.

Läti populaarseimad peaministrikandidaadid on Riia linnapea Nils Ušakovs Üksmeele Keskusest ning Ventspilsi meer Aivars Lembergs paremtsentristlikust Roheliste ja Talurahva Liidust (ZZS), näitasid küsitlustulemused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles