Mikser saadaks tippjuhid kaitsekursustele

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna Tallinna teletornis toimunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu koosolekul rääkis erakonna esimees ja kaitseminister Sven Mikser, et ei tohi joonistada ohuhinnanguid, mis vastaksid soovmõtlemisele, vaid peab olema valmis tegeliku maailma ohtudega toime tulema.

Sven Mikser tõdes, et tuleb elada põhimõtteliselt uues Euroopas ja see uus julgeolekupilt jääb pikkadeks aastateks. «Selle muutuse märksõnadeks on olematuks kahanenud eelhoiatusaeg ning vajadus olla valmis reageerima ootamatutele arengutele ülima kiirusega,» kõneles Mikser.

«Ma arvan, et on aeg laiapindse riigikaitse alast juhtimisõpet süvendada ja laiendada. Sarnaselt USA Rahvusliku kaitseülikooli poolt pakutavatele strateegilise tasandi juhtide kursustele, milles osalevad mitte üksnes sõjalise riigikaitse, vaid kõigi jõu- ja julgeolekustruktuuride juhid, peab ka Eesti minema seda teed, et strateegilise taseme juhte, kelle tööl on tihe puutumus riigikaitsega, koolitatakse ja õpetatakse laiapindset riigikaitset juhtima üheskoos,» ütles Mikser volikogu ees peetud kõnes. 

Mikseri ettepanek puudutab laiapindse riigikaitse kõrgemat juhtimist, millealast teadlikkust vajavad lisaks ohvitseridele ka politsei- ja piirivalveameti juhid, samuti need tippametnikud, kes töötavad side ja kommunikatsioonide, energeetika ja meditsiini valdkonnas. 

Ka rõhutas Mikser, et piir tuleb välja ehitada. «Kohvri juhtum ei olnud küll tingitud sellest, et piir pole välja ehitatud, kuid juhtis sellele ometi avalikkuse tähelepanu. Piirileppe puudumine ei ole vabandus ega õigustus, miks Eesti piir on sellises olukorras nagu praegu,» kinnitas Mikser.

Samuti peatus Sven Mikser pikemalt lõimumise teemal.

«Meie kolleegid, sealhulgas paljud meie koalitsioonipartnerite esindajad püüavad meile öelda, et lõimumine on küll oluline, aga praegu pole selleks pingestunud rahvusvahelist olukorda arvestades õige aeg. Meie ütleme: vastupidi - just praegu ongi selleks õige aeg. Ülim aeg,» rääkis Sven Mikser.

Täna toimunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna volikogu koosolekul arutati valimisteks seatud eesmärke, valimisprogrammi, kampaaniat ning erakonna üldkogu kokkukutsumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles