Bērziņš: Läti valimised näitasid rahulolu valitsuskoalitsiooniga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Andris Bērziņš.
Läti president Andris Bērziņš. Foto: SCANPIX

Läti äsjaste parlamendivalimiste tulemused näitavad valijate rahulolu senise valitsuskoalitsiooniga, ütles president Andris Bērziņš täna televisioonile.

«[Valimis]tulemused on üsna lähedal sellele, mida ma ootasin. Olemasolevale koalitsioonile anti selgelt hea hinne,» sõnas riigipea ja lisas, et koalitsioonierakonnad said Läti uues parlamendis kokku veenva enamuse.

Bērziņši sõnul ei saa tulemusi mingil juhul tõlgendada senise võimuerakonna Ühtsus kaotusena. Partei on teinud läbi keeruka kolme erakonna liitmise protsessi ja otse enne valimisi tabas teda agressiivne laimukampaania.

«Mina ei arva, et Ühtsus oleks kaotanud. Ta tegi läbi raske ühinemisprotsessi, kuid on sellest hoolimata väga stabiilne ja ühtne,» ütles president.

Ainus üllatus on Ühtsuse juhi ja senise parlamendispiikri Solvita Āboltiņa võimalik saadikumandaadita jäämine, sest paljud valijad hääletasid tema vastu.

Lätis on valijail võimalik väljendada oma suhtumist kandidaati hääletussedelil tema nime taha risti või miinuse tõmbamisega. Plusside ja miinuste summa mõjutab saadiku asendit parteinimekirjas.

Āboltiņa sai vaijailt 6540 plussi ja 6289 miinust, sattudes sellega Kurzeme ringkonna nimekirjas neljandale kohale. Kui Ühtsus saab Kurzemes vaid kolm mandaati, jääb parteijuht parlamendikohast ilma.

Suurt miinuste hulka võib seletada Āboltiņat valimiste eel tabanud laimukampaaniaga.

Kui loetud olid hääled 1041 valimisjaoskonnas 1054st, oli esikohal venemeelne vasakpartei Koosmeel 23,26 protsendiga, paremtsentristlik Ühtsus oli kogunud 21,62, Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS) 19,74 ja konservatiivne Rahvuslaste Ühendus 16,5 protsenti häältest.

Seimi peaks pääsema ka kaks uustulnukat. Vasakpoolne erakond Siiralt Läti Eest sai 6,91 protsenti ning Läti Regioonide Blokk (LRA) 6,47 protsenti häältest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles