Läti erakonnad alustavad esmaspäeval koalitsioonikõnelusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti valimised
Läti valimised Foto: SCANPIX

Läti praegusesse valitsuskoalitsiooni kuuluvad paremtsentristlik erakond Ühtsus, konservatiivne Rahvuslaste Ühendus ning paremtsentristlik Roheliste ja Talurahva Liit (ZZS) moodustavad rühma, mis hakkab esmaspäeval pidama kõnelusi koalitsiooni ja valitsuse tuleviku üle, ütles BNSile Ühtsuse peasekretär Artis Kampars.

Ühtsust esindavad selles erakonna liider Solvita Āboltiņa, praegune peaminister Laimdota Straujuma, parlamendiliige Ilze Viņķele, välisminister Edgars Rinkēvičs, Euroopa Parlamendi endine liige Kārlis Šadurskis ja Kampars. Viimase sõnul soovib Ühtsus teada teiste parteide seisukohti koalitsiooni laiendamise ja edasise koostöö osas.

Ühtsuse juhatus arutas pühapäeval uue koalitsiooni võimalikku koosseisu. Erakond ei ole seni uustulnukate kaasamise suhtes kuigi entusiastlik olnud, sest praegusel koalitsioonil on seimis 61 mandaati, mis tähendab stabiilset enamust.

Läti keskvalimiskomisjoni andmeil võitis venemeelne vasakpartei Üksmeel uues seimis 24 mandaati. Valitsukoalitsiooni erakondadest sai paremtsentristlik Ühtsus seadusandlikus kogus 23 kohta, paremtsentristlik Roheliste ja Talurahva Liit 21 ja konservatiivne Rahvuslaste Ühendus 17 kohta.

Veel ületasid valimiskünnise Läti Regioonide Blokk (LRA) ja vasakpoolne Siiralt Läti Eest (NSL). Esimest neist hakkab uues seimis esindama kaheksa seadusandjat ning teist seitse. President Andris Bērziņš ütles pühapäeval teleusutluses, et tulemused näitavad rahulolu senise valitsusega.

Esialgsete valimistulemuste kohaselt hääletas Üksmeele poolt 23,26 protsenti valimas käinuist. Ühtsust toetas 21,62,ZZSi 19,74, Rahvuslaste Ühendust 16,5, NSLi 6,91 ja LRAd 6,47 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles