Davutoglu: kellelgi pole õigust kritiseerida Ankara Süüria-poliitikat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu Foto: SCANPIX

Kellelgi pole õigust kritiseerida Ankara poliitikat Süüria suhtes, ütles Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu pühapäeval vastuseks USA asepresidendi Joe Bideni süüdistusele, et Türgi rahastab ja isegi toetab pühasõdalasi.

Biden on juba pidanud vabandama Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani ees.

Asepresident süüdistas Harvardi ülikoolis antud kõnes Ankarat Iraagis ja Süürias suuri alasid hõivanud sunniidi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pühasõdalaste hulga kasvus.

Bideni väljaöeldu puudutas Türgi jaoks õrna temaatikat, sest nende hinnangul pole Lääs tunnustanud riigi teeneid ligikaudu 1,5 miljoni Süüria sõjapõgeniku majutamisel.

«Meil pole võimalik taolist kriitikat aktsepteerida,» ütles Davutoğlu.

«Kellelgi pole õigust Türgit kritiseerida ja eirata meie armastatud riigi toodud ohvreid,» lisas ta.

Erdoğani sõnul kasutas «härra Biden sellist keelt, mis teeb ta minu silmis minevikumehe».

USA asepresidendi kantselei palus Türgi presidendil tema väljaöeldut «täpsustada».

Vastuolu on seda tundlikum, sest Biden teab Erdoğani hästi ja on viimaste aastate jooksul olnud peamine ühenduslüli Türgi riigipea ja Washingtoni vahel.

«Meie president on juba andnud asjakohase vastuse ja nagu teate, on vabandused juba edastatud,» ütles Davutoğlu.

«Kui kõiki Türgi hoiatusi oleks arvestatud, poleks neid asju juhtunud. Meie kohustus on seda välja öelda, olenemata sellest, kellega meil parasjagu tegemist on,» lisas ta.

Türgi ametniku sõnul on «Türgi vabanduse vastu võtnud» ja nende meelest on küsimus lõpetatud, vahendab AFP.

Bideni sõnul on tal Erdoğaniga «suurepärased suhted», kuid Türgi oli Süüria presidendi Bashar al-Assadi kukutamises niivõrd kinni, et rahastas ja varustas kõiki režiimi vastu võitlejaid, kaasa arvatud pühasõdalasi.

Ta väljendas kergendust, et Türgi on taibanud ohtu, mis tuleneb Türgi piirist mõne kilomeetri kaugusel Süürias võitlevatest ISi pühasõdalastest.

Biden esitas sarnaseid väiteid ka Araabia Ühendemiraatide (AÜE) suhtes. Abu Dhabi hinnangul oli väljaöeldu «hämmastav», sest riigil on oluline roll ISi vastases võitluses.

Endist välisministrit Davutoğlut ja tema ambitsioonikat poliitikat süüdistatakse riigi sidumises juhitamatu Süüria kriisiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles