Täna Postimehes: FSB levitab tihti meelega jutte ülestunnistustest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlane Igor Sutjagin vabanes vahetuse käigus vanglast neli aastat tagasi ja elab praegu Londonis.
Teadlane Igor Sutjagin vabanes vahetuse käigus vanglast neli aastat tagasi ja elab praegu Londonis. Foto: Erakogu

Juba kuu aega Venemaal vangis hoitava kaitsepolitseiniku Eston Kohvri advokaadi jutt sarnaneb FSB tavalise taktikaga sellistes spioonijuhtumites, ütles 11 aastat Venemaa julgeolekuteenistuse FSB tahtel vanglas veetnud Venemaa teadlane Igor Sutjagin.

Vene riigi poolt Kohvrile palgatud advokaat Jevgeni Aksjonov rääkis eelmisel nädalal intervjuus Postimehele, et mida vähem poliitikud ja ametnikud Kohvri juhtumiga seoses avalikku lärmi löövad, seda parem Kohvrile. Vaikus selles asjas on parim viis, kuidas õnnestuks saavutada Kohvri Eestisse väljavahetamine kellegi vastu, viitas Aksjonov.

Sutjagini sõnul armastab FSB oma kriminaalasjades avalikku vaikust, see on nende standardne praktika. «Uurija survestab süüdistavat, kinnitades talle, et tema juhtum on eriline, mis aga nõuab vaikust – ei ole vaja tõsta lärmi ning sellisel juhul on võimalik kõik kokku leppida,» rääkis neli aastat tagasi Venemaa vanglast vabanenud Sutjagin, kes sellest saadik on pidevalt jälginud FSB tegevust.

Tihti lõpeb selline FSB-poolne «masseerimine», millele Sutjagini sõnul reeglina aitavad kaasa FSBga koostööd tegev kongikaaslane ning pidev stressiseisund, süüaluse nõusolekuga teha uurimisega koostööd.

Sutjagin juhtis aga tähelepanu asjaolule, et FSB taktika kullafondi kuulub ka kuulduste levitamine nende ohvri nõustumisest koostööga ning puhtsüdamlikust ületunnistusest.

Eestiski on mitmed ajalehed viidanud juba võimalusele, et tuleb valmis olla Kohvri peatseks puhtsüdamlikuks ülestunnistuseks – küll alati klausliga, et selge see, et ta teeb seda FSB surve tõttu.

Pikemalt loe tänasest Postimehe paberlehest või Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles