Venelastest turistid kahjustasid Ateena Akropoli Parthenoni templit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena Akropoli Parthenoni tempel
Ateena Akropoli Parthenoni tempel Foto: Scanpix Ateena Akropoli Parthenoni tempel

Kreeka politsei arreteeris eile Ateena kuulsa antiikajast pärit ehitusmälestise Akropoli kahjustamise tõttu kaks Venemaalt pärit turisti.

Kaks 23-aastast meest ronisid Akropoli turvateenistuse hoiatustest hoolimata Phartenoni templi varisemisohtlikule müürilõigule, edastab AFP.

See tempel rajati 2500 aastat tagasi ning oli pühendatud jumalanna Pallas Athenale.

Võimuesindajate andmetel tekitasid mehed märkimisväärset kahju. Venelastele võidakse esitada süüdistus ehitusmälestise tahtlikus kahjustamises.

Ateena Akropol kuulub UNESCO maailmapärandi nimekirja.

Wikipedia: Ateena akropol on Ateena linnriigi ehk polise keskele kaljukünkale ehitatud kindlus, mis on Vana-Kreeka ajastust pärit tuntuim akropol.

Ateena akropoli küngas ulatub 150 meetri kõrgusele merepinnast, akropoli pindala on ligikaudu kolm hektarit.

Akropoli keskel asuv Parthenon on jumalanna Athenale pühendatud ristkülikukujulise põhiplaaniga dooria stiilis marmorist tempel. Parthenon valmis 447–438 eKr Periklese algatusel, ehitustöid juhtis Pheidias. Parthenon rajati vanema Athena templi varemete kohale, mis hävis pärlaste sissetungi ajal 480 eKr.

Erechtheuse järgi nime saanud tempel Erechtheion rajati Ateena akropoli põhjaossa praegusel kujul aastail 421–406 eKr.

Ateena akropoli jalamil on osaliselt kaljusse õõnestatud rooma stiilis teater Odeion, mille 2. sajandil pKr elanud Rooma päritolu filantroop Herodes Atticus lasi rajada mälestusmärgiks oma naisele.

Akropolist loodes asub Areopaag (vanakreeka keeles Areios Pagos, Ἄρειος Πάγος) ehk Arese kalju, kus peeti klassikalisel ajastul kohtuistungeid kriminaal- ja tsiviilasjades, mis olid alama astme kohtutest edasi kaevatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles