Marran: riigikaitsekursused võiks muuta tippametnikele kohustuslikuks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Marran
Mikk Marran Foto: Raigo Pajula

Eesti tippametnike teadlikkust riigikaitsest saaks suurendada, muutes kõrgemate riigikaitsekursuste läbimine avaliku sektori tippametnikele kohustuslikuks, ütles kaitseministeeriumi kantsler Mikk Marran 31. kõrgemate riigikaitsekursuste avamisel.

«Iga riigiametnik, eriti tippjuht, peab oma tööd tehes lähtuma riigi kaitsest kõige laiemas mõttes,» ütles Marran eile Roostal kursuste avakõnes. «Kõrgemad riigikaitsekursused on parim võimalus ühise riigikaitsealaste teadmiste baasi loomiseks tippametnike hulgas.» 

Marrani sõnul on kursuste korraldajatel plaanis tippametnikke kaasata riigikantseleis asuva tippjuhtide kompetentsikeskuse kaudu, mille nimekirjas on ligi sada riigiasutuste juhti, kantslerit ja riigiametnikku.

Kantsler Marran rääkis ka käesoleva aastaga muutunud julgeolekuolukorrast. «Halbu uudiseid on olnud palju rohkem kui häid, ometi on Eesti julgeolek veelgi kindlam kui ta veel aasta tagasi oli,» ütles ta. Marrani sõnul on Vene agressioon pannud NATOt tõhustama oma tööd liitlaste kaitsmisel ja suurendama alliansi heidutusvõimet.

Eile alanud ja 31. korda toimuvatel kõrgematel riigikaitsekursustel saavad osalejad kuue päevaga põhjaliku ülevaate Eesti julgeoleku- ja kaitsepoliitikast ning sõjalisest riigikaitsest. Samuti käsitletakse kursustel laiapindset riigikaitset, siseturvalisust ning sõja uusi vorme nagu küber- ja infosõda.  Kursustel esinevad ettekannetega teiste seas peaminister Taavi Rõivas, siseminister Hanno Pevkur, välisminister Urmas Paet, kaitseväe juhataja kindralmajor Riho Terras ja kaitseliidu ülem brigaadikindral Meelis Kiili. Kursuste lõpetamisel annab tunnistused üle kaitseminister Sven Mikser.

Lisaks ettekannete kuulamisele osalevad kursuslased grupitöödes, kus lahendatakse riigikaitse ja julgeolekuga seotud ülesandeid. Samuti külastavad kursuslased Ämari lennubaasi, tutvuvad kaitseväe ja siseministeeriumi valitsemisala varustusega ning külastavad Paldiski sadamas Eesti mereväe laeva. Kursused edukalt läbinutele antakse vastav tunnistus ja rinnamärk.

Alates 1999. aastast toimuvad kõrgemad riigikaitsekursused on lõpetanud üle 1300 inimese erinevatest eluvaldkondadest. Kursustel osalevad poliitikud, riigiametnikud, kaitseväelased, ettevõtjad, ajakirjanikud, haridustöötajad ning teistes eluvaldkondades aktiivsed inimesed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles