Saksa saadik: Moskva vastu võidakse kehtestada uued sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubaletid Vene jaemüügiketi Magnit poes Moskvas.
Kaubaletid Vene jaemüügiketi Magnit poes Moskvas. Foto: SCANPIX

Venemaa vastu võidakse kehtestada uued sanktsioonid, kui Moskva ei asu jõuliselt toetama Ukraina rahuleppe täitmist, ütles esmaspäeval Saksa valitsuse eriesindaja koostöö alal Venemaa, Kesk-Aasia ja Idapartnerluse riikidega Gernot Erler.

«Asi on lihtne, Venemaa peab täitma 5. septembri ja 19. septembri kokkuleppeid, midagi muud me ei nõua,» ütles Erler usutluses ajalehele Kommersant, lisades, et lepete sõlmimisest on möödas piisavalt aega, et neid aktiivselt täitma asuda.

«Me ei ole näinud praktikas, et Venemaa avaldaks survet Donetskit ja Luganskit kontrollivatele isikutele. Donetski ja Luganski võimud plaanivad korraldada 2. novembril oma valimised, mida kontaktgrupi lepped ette ei näe,» ütles erikoordinaator.

Erleri sõnul näitab valimiste kavandamine, et separatistid tõlgendavad kokkuleppeid sammuna iseseisvuse suunas, mis koos Krimmi annekteerimisena oleks tõsine hoop Ukraina territoriaalsele terviklikkusele.

«Loodetavasti Venemaa mõistab olukorra tõsidust. Kui Minski kokkulepete täitmist aktiivselt ei toetata, järgnevad uued sanktsioonid,» hoiatas eriesindaja.

Ukraina kontaktgrupi osapooled jõudsid 20. septembri varahommikul Minskis kokkuleppele relvarahu jõustamise memorandumis, mis näeb ette demilitariseeritud tsooni loomist Ida-Ukraina konfliktipoolte vahele ning kohustab osapooli loobuma kõigi relvade kasutamisest.

Relvarahuni jõudsid osapooled 5. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles