Riigikogu ei toetanud kooseluseaduse panemist rahvahääletusele

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Liis Treimann / Postimees

Riigikogu ei toetanud täna opositsioonilise Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ettepanekut korraldada palju eriarvamusi tekitanud kooseluseaduse eelnõu üle rahvahääletus.

Ettepaneku arutelu kestis terve eilse istungi ning jätkus läbirääkimistega ka täna. Lõpphääletusel toetas rahvahääletuse ideed 35 IRLi ja Keskerakonna ning selle vastu oli 42 Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikut. Rahvahääletuse korraldamist ei toetanud ka parlamendi põhiseaduskomisjon.

IRLi esimees Urmas Reinsalu märkis eile parlamendi ees, et riigikogu on langetanud varemgi otsuseid, mis on kutsunud ühiskonnas esile vastakaid tundeid. Ta tõi näiteks Euroopa Liidu või Euroopa Stabiilsusmehhanismiga liitumise ning ütles, et ka need küsimused on kaasa toonud hulgaliselt organisatsioonide ja eraisikute pöördumisi.

Kooseluseaduse eelnõu menetlemisel tekkinud avalik diskussioon ja eri leeride vastasseis on Reinsalu sõnul aga pretsedenditu. Tema sõnul on riigikogu liikmed saanud tuhandeid kirju nii kooseluseaduse pooldajatelt kui vastastelt, kelle mure on ajendatud siirastest tunnetest.

«See vastasseis ei ole hea vastasseis, mis on tekkinud ja süvenenud. On murettekitav, et seadus, mille keskseks eesmärgiks peaks olema sallivuse kasvatamine ühiskonnas, on tegelikkuses tekitanud tõsise vaenuhoiaku Eesti rahva seas,» rääkis Reinsalu, kelle sõnul kinnitavad seda ka mitmed uuringud. «Järelikult seaduse menetlemise ja probleemi püstitamise viis pole suunatud sellele, et saavutada ühiskonnas sallivust.»

Reinsalu avaldas veendumust, et praegusel keerukal ajal on tähtis otsida ühisosa, mitte keskenduda ühiskonna lõhestamisele. Tema sõnul on riigikogul vastutus otsida lahendust, kuidas juba tekkinud vastandumist vähendada.

Ta märkis, et kui riigikogu võtab kooseluseaduse kiirkorras vastu, tunneb suur osa inimestest, et parlamendi enamus on läinud nende arusaamadega vastuollu. «Kui riigikogu seadust vastu ei võta, on tekkinud olukord, kus paljud inimesed, kelle jaoks on see ka küsimus nende õiguste tunnustamisest ühiskonnas, tunnevad, otsekui neid on alavääristatud ja nende pürgimused tagasi lükatud,» lausus Reinsalu, kelle hinnangul lahendanuks olukorra rahvahääletuse korraldamine riigikogu valimiste päeval.

Kohe pärast ettepaneku hääletamist alustas riigikogu 40 saadiku algatatud kooseluseaduse eelnõu teist lugemist, mis tõenäoliselt kestab mitmeid tunde.

Arutelul kuulab parlament esmalt ära õiguskomisjoni esimehe, sotsiaaldemokraat Neeme Suure ettekande, millele järgnevad küsimused-vastused ning saadikute sõnavõtud. Seejärel tuleb täiskogul tõenäoliselt läbi hääletada vähemalt osa eelnõule esitatud muudatusettepanekutest.

Näiteks kavatseb eelnõule vastuseisu avaldanud IRLi fraktsioon hääletusele panna muudatused, millega võetakse eelnõust välja kohtumenetluse normid ja mis seega tähendavad, et enam pole seaduse vastuvõtmiseks tarvis koosseisu enamuse toetust ehk vähemalt 51 häält.

Kui muudatusettepanekute hääletused üllatusi ei too, teeb parlamendi õiguskomisjon täiskogule ettepaneku eelnõu teine lugemine lõpetada. IRLi fraktsioon plaanib taotleda aga eelnõu teise lugemise katkestamist. Kui riigikogu otsustab teise lugemise siiski lõpetada, toimub eelnõu lõpphääletus homme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles