Rimi: kohtud on Tiit Eliase pistisejuhtumis rikkunud menetlusõigust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi.
Rimi. Foto: Margus Ansu

Rimi Eesti Food AS-i hinnangul on Harju maakohus ja Tallinna ringkonnakohus Tiit Eliase pistisejuhtumis vaidlustatud määruste tegemisel oluliselt menetlusõigust rikkunud, prokuröri hinnangul ei ole tegemist kohtute poolt olulise rikkumisega.

Rimi Eesti Food AS esitas kuriteokaebuse seoses Tiit Eliase tegevusega Rimi projektijuhina, kus Rimi selgitas kahtlust, et Tiit Elias on kasutanud ära oma ametiseisundit Rimis või Rimi varasid rahalise omakasu saamiseks, selgitas riigikohtu pressiesindaja.

Rimi on seisukohal, et Harju maakohus ja Tallinna ringkonnakohus on vaidlustatud määruste tegemisel oluliselt rikkunud menetlusõigust. Harju maakohus jättis ettevõtte hinnangul kontrollimata prokuratuuri esitatud kvalifikatsiooni õigust ja kannatanu staatust. See rikkumine välistas sisuliselt Rimi osavõtu kriminaalmenetlusest kannatanuna ning muuhulgas jätsid Rimi ilma kõige olulisemast kannatanu õigusest, anda nõusolek kokkuleppemenetluse kohaldamiseks.

Harju maakohus ja Tallinna ringkonnakohus ei käsitlenud ettevõtte hinnangul Rimi kaebusi määruskaebustena ega vormistanud vastust nendele määrusena. Selle tulemusena jäi Rimi ilma põhjendatud kohtulahendita enda suhtes ning selle vaidlustamisvõimaluseta.

Prokurör on seisukohal, et kuigi Harju maakohus ja Tallinna ringkonnakohus on Rimi Eesti Food AS-i apellatsiooni menetlusse võtmise otsustamisel rikkunud kriminaalmenetlusõigust, ei ole tegemist olulise rikkumisega, mis tingiks alama astme kohtute kirjadena vormistatud määruste tühistamist.

Sisuliselt tuleb prokuröri hinnangul jätta Harju maakohtu ja Tallinna ringkonnakohtu kirjana vormistatud määrused muutmata ning Rimi Eesti Food AS-i määruskaebus rahuldamata, selgitas pressiesindaja.

Harju maakohus mõistis juuni alguses süüdi Rimi endise projektijuhi Tiit Eliase, kes süüdistuse järgi võttis sadu tuhandeid eurosid pistist neilt, kes soovisid sõlmida mõnd lepingut Rimiga.

Kohus mõistis 50-aastase Eliase süüdi pistise võtmises, dokumentide võltsimises ja võltsitud dokumentide kasutamises ning määras talle kolmeaastase tingimisi vangistuse kolme aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga. Ühtlasi konfiskeeris kohus 51 150 eurot, mis oli eeluurimise ajal arestitud Eliase pangakontol.

Elite Consult OÜ jäi samades süütegudes süüdi juriidilise isikuna ning kohus määras firmale 3500 euro suuruse rahalise karistuse. Ühtlasi konfiskeeris kohus firmalt kätte saadud 100 000 eurot.

Konfiskeeritav summa kujunes süüdistatavate poolt saadud kriminaaltulu kogusummast väiksemaks, kuna nende vastu on esitatud seoses selle juhtumiga tsiviilkorras ka teisi nõudeid.

Karistuse puhul arvestati ka sellega, et Elias asus uurimisasutuse ja prokuratuuriga koostööd tegema ning nõustus menetluse suhteliselt varajases järgus kokkuleppega, millega säästis uurimisele kuluvat aega ja ressurssi. Samuti on ta varem karistamata ja kahetses oma tegu.

Põhja ringkonnaprokuratuur esitas Rimi kinnisvaraosakonna endisele projektijuhile Tiit Eliasele ja Eliti Consult OÜ-le süüdistuse pistise võtmises, dokumentide võltsimises ja võltsdokumentide kasutamises. Süüdistuse saanud osaühing kuulub Eliasele ja tema on ka selle juht.

Eliase peamine ülesanne oli Rimis arendusprojektideks vajalike tööde ja teenuste tellimine, tööde koordineerimine, järelevalve ja tehtud tööde vastuvõtmine. Süüdistuse kohaselt eelistas Elias töövõtjatena kindlaid äriühinguid või kohtles äriühinguid tööde tegemise ja vastuvõtmise protsessis soodsamalt, mille eest need ettevõtted andsid talle vastutasuna aastail 2012-2013 ligikaudu 530 000 eurot pistist.

Pistiseraha kandsid äriühingud OÜ Eliti Consulti kontole neile selleks väljastatud fiktiivsete arvete alusel, mille sisuks oli projektijuhtimise- ja konsultatsiooniteenuste osutamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles