Eesti miinijahtija osaleb Šotimaal suurõppusel

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala on üks kolmest Eesti mereväele kuuluvast nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijast.
Sakala on üks kolmest Eesti mereväele kuuluvast nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijast. Foto: Priit Simson / Scanpix

Eesti mereväe miinijahtija Sakala osaleb NATO 1. miinitõrjeeskaadri koosseisus nädalavahetusel Ühendkuningriigis alanud rahvusvahelisel suurõppusel Joint Warrior.

16. oktoobrini kestev Joint Warrior viiakse Šotimaa lääne- ja põhjarannikul läbi kaks korda aastas ning hõlmab kõigi väeliikide: mere-, õhu- ja maaväe ühisharjutusi. Õppuse raames tuleb liitlaste üksustel tegeleda kriisi- ja konfliktiolukordadega, tõrjuda allvee-, pealvee- ning õhurünnakuid ja seda kõike tänapäevases sõjapidamiskeskkonnas. Samuti harjutatakse piraaditõrjet ning terrorirünnakute tõrjumist nii maal kui merel, teatas kaitseväe peastaap.

Miinijahtija Sakala ja teiste NATO 1. miinitõrjeeskaadri laevade ülesanne õppusel on laevateede puhastamine veesatud õppemiinidest, et tagada teistele sõjalaevadele ja kaubalaevastikule ohutu liikumine kriisipiirkonnas ja ligipääs kindlaksmääratud sadamatesse.

«Õppused aitavad meil viia laevasiseseid protseduurid ja töökorralduse sellisele tasemele, et reaalses konfliktipiirkonnas oleme paremini valmis reageerima erinevatele ohtudele,» ütles miinijahtija Sakala komandör vanemleitnant Toomas Auväärt.

Ta lisas, et Joint Warrior annab hea võimaluse testida laeva meeskonna oskuseid ja laeva lahingsüsteeme, et laev suudaks läbi viia efektiivset miinitõrjet tänapäevaste sõjaliste ohtude keskkonnas. Seekordsel õppusel osalevad mereväe, õhuväe ja maaväe üksused kokku 16 riigist.

Merevägi on üks kolmest kaitseväe väeliigist, mille peamine eesmärk on kaitsta Eesti territoriaalvett ja põhiülesanne teha miinitõrjet ning arendada miinisõjavõimet. Mereväe laevastik koosneb miinilaevadest ja miinitõrjeoperatsioonide toetuseks kasutatavast alusest. Eestil on kolm nüüdisaegsete miinitõrjesüsteemidega varustatud Sandown-klassi miinijahtijat (Admiral Cowan, Sakala ja Ugandi), üks Lindormen-klassi tuukri- ja toetuslaev Tasuja, spetsiaalse väljaõppe saanud miinituukrite grupp ning miiniinfokeskus, mille ülesanne on hallata ja täiendada Eesti vete miinisõjaga seonduvaid andmebaase.

Eesti osaleb aktiivselt Läänemere-äärsete riikide miinitõrje-alases infovahetuses. Alates 1994. aastast on miinitõrjeoperatsioonide käigus Eesti vetes kahjutuks tehtud üle 900 lõhkekeha. Mereväe laevade kodusadam on Tallinnas asuv Miinisadam, mis on võimeline vastu võtma ka NATO ja teiste liitlasriikide sõjalaevu ning tagama vajalikud sadamateenused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles