Tüür: kui Ukraina poleks vastu hakanud, siis oleks Novorossija juba tehtud

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür
Tartu Ülikooli politoloog Karmo Tüür Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Politoloog Karmo Tüüri sõnul pole Venemaa president Vladimir Putin tõenäoliselt rahul praegu Ida-Ukrainas separatistide poolt hõivatud aladega, sest esialgse plaani järgi taheti suuremat territooriumit ning kui Kiiev poleks sõjaliselt vastu hakanud, siis eksisteeriks praegu juba Novorossija.

Tänases Postimehes ilmunud intervjuus väitis Vene politoloog Aleksandr Prohhanov, et Putin on nõus Ida-Ukrainas separatistide poolt hõivatud aladel iseseisva Novorossija kehtestamises. Prohhanovi hinnangul pooldab Putin seda praegustes piirides, sest ta on rahuplaani üks autoreid.

Tüür Vene politoloogi väidetega ei nõustu. «Prohhanov võis teadlikult või teadmatult ebatäpset infot anda. Ma ei usu, et Putini optimaalne variant oleks praegustes piirides status quo kehtestamine. Optimaalse variandina käidi alguses välja Novorossija kehtestamine nii, et kogu Ukraina on merest ära lõigatud ja tekib maismaakoridor Transnistria ja Moldovani.»

Tüüri sõnul ongi Moldova ilmselt Venemaa järgmiseks sihtmärgiks ning nendeni jõudmine on maismaalt hõlpsam kui merelt. «Eks minnakse nii kaugele kui lastakse minna. Kui Ukraina poleks vastu hakanud, siis oleks Novorossija juba tehtud ja koridor oleks loodud. Ukraina hakkas vastu ja ukrainlaste enda üllatuseks suhteliselt jõuliselt ja edukalt. Ukrainlased on ise ka selle üle meeldivalt hämmeldunud. Seetõttu on praegu võetud n-ö time-out, et mängida läbi järgmised lahenduskäigud,» rääkis politoloog.

«Eesmärk on kiskuda Ukraina ja Moldova sellisesse konflikti, et neil poleks aega läänega tegeleda ja et lääs ei tahaks nendega tegeleda,» lisas ta. «See maismaaühendus ehk laiendatud Novorossija loomine pole niivõrd eesmärk kuivõrd vahend selleks, et tagada oma laiemad eesmärgid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles