Türgi meeleavaldustel sai surma vähemalt 12 inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei kasutas meeleavaldajate vastu pisargaasi ja veekahureid.
Politsei kasutas meeleavaldajate vastu pisargaasi ja veekahureid. Foto: SCANPIX

Türgi ida- ja kaguosa linnades ning Istanbulis ja Ankaras korraldati eile hulgaliselt meeleavaldusi, politsei ja kurdimeelsete protestijate kokkupõrgetes sai surma vähemalt 12 inimest, teatas Türgi ajakirjandus.

Veel kümneid inimesi sai vigastada.

Meeleavaldajate hinnangul pole valitsus teinud midagi, et abistada Süüria piirilinnas Kobanes Islamiriigi pühasõdalastega võitlevaid kurde.

Meeleavaldajad põletasid mitmel pool sõidukeid ja autokumme ning rüüstasid kauplusi ja pangakontoreid. Politsei vastas pisargaasi ja veekahuritega. Vigastada on saanud ka mitmeid korrakaitseametnikke.

Türgi võimud kuulutasid riigi viies kagupiirkonnas välja liikumiskeelu. Siseminister Efkan Ala kutsus meeleavaldajaid üles rahunema.

«Vägivald ei lahenda probleemi, sellele järgneb vaid karistus. See mõistusevastane tegevus tuleb kohe lõpetada,» manitses siseminister.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kutsus varem päeval üles korraldama maavägede operatsiooni, et aidata kurdi omakaitsejõude võitluses pühasõdalaste vastu. Presidendi sõnul ei piisa USA juhitud liitlasvägede õhurünnakutest Islamiriigi võitmiseks.

Süüria suursaadik ÜRO juures Staffan de Mistura hoiatas samuti, et kurdid ei saa ilma abita pühasõdalaste vastu.

«Nad on linna kaitsnud vapralt ja võidelnud vihaselt, kuid väga lähedal on olukord, kus nad lihtsalt alla jäävad. Nad võitlevad tavarelvadega, kui Islamiriigi kasutuses on soomusmasinad ja raketid. Rahvusvaheline üldsus peab sekkuma ja neid kaitsma,» rääkis suursaadik.

Kobane linnast ja selle ümbrusest on Türki põgenenud juba 180 000 inimest.

Iraan kritiseeris varem päeval samuti rahvusvahelise üldsuse passiivsust Süüria ümber piiratud piirilinnas Kobanes toimuva suhtes ning välisministeeriumi esindaja Marzieh Afkhan ütles, et maailm peaks aitama president Bashar al-Assadil terroristidega võidelda. Afkhan hoiatas Kobanes humanitaarkatastroofi eest ning ütles, et Iraan saadab piirkonda inimeste olukorra leevendamiseks abi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles