Michal IRLi pakkumisest: poliitilised trikid ei asenda kaasamõtlemist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ka Reformierakond ei võtnud IRLi täna tehtud kompromissettepanekut vastu ega ole nõus kooseluseaduse menetlust katkestama. 

Reformierakonna fraktsiooni liige Kristen Michal osutas, et küsimus, kuidas lahendada varalised ning muud igapäevelu küsimused ja kaitsta suhtes nõrgemat poolt, on olnud aktuaalne aastaid.

«Olen ise käinud ministrina IRLi fraktsioonis spetsiaalselt tutvustamas võimalusi, kuidas kaitsta nõrgema poole ja laste huve olukorras, kus enamik lapsi sünnib koos elavates, kuid mitte abielus olevates peredes. Kui ma ütleks, et sel ajal mõned neist «võtame aja maha»-meestest lugesid lehte ja seejärel teoretiseerisid inimeste ning teiste liikide vaheliste piiride üle, siis oleksin leebe,» kritiseeris ta. «Õnneks mitte kõik, seal oli ka mitu inimest, kes teemale sisus kaasa elasid, kuid enamust nad ei moodusta.»

IRLi ettepanekut kooseluseaduse eelnõu menetlusel aeg maha võtta ei pidanud ta siiraks: «Arvestades, et ühisosa on otsitud aastaid - meenutan eelnõule eelnevalt minu poolt justiitsministrina saadetud lahendusi pakkuvaid kirju erakondadele, siis olukorras, kus IRL ei ole isegi tänasele eelnõule ühtegi ettepanekut teinud, saab igaüks ise hinnata, kui siiras see pressiteade on. Poliitilised trikid ei asenda sisulist arutelu ja kaasamõtlemist.»

Arutelu ajal mõned neist «võtame aja maha»-meestest lugesid lehte ja seejärel teoretiseerisid inimeste ning teiste liikide vaheliste piiride üle.

«Isegi kui tahaks arutama minna, siis kell 12 hakkas meil töövõime reformi teemaline nõupidamine ja pean seda reformi oluliseks ning puududa ei kavatse. Küllap saaks Urmas Reinsalu ka ilma avalikkuse kaudu kutsumata teiste fraktsioonidega kontakti, nii et eks see ka räägi ühtteist neile, kes mõelda oskavad.»

IRL tegi täna teistele parlamendierakondadele ettepaneku katkestada kooseluseaduse eelnõu teine lugemine, et otsida selles küsimuses ühisosa. Vastutasuks lubas ta, et IRL võtab enne lõpphääletust rahvahääletuse ettepaneku tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles