Kas keelata võiks ka avalikus kohas magamise ja alastioleku?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjutaja avalikus kohas magamas.
Purjutaja avalikus kohas magamas. Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Justiitsministeeriumi algatatud korrakaitseseaduse muutmisele tuli ettepanekuid viielt asutuselt, lisaks avalikule alkoholi joomise keelamisele leidis ettepanekute seast ka keelde näiteks avalikus kohas magamise, telkimise või alasti viibimise kohta.

Juulist kehtima hakanud korrakaitseseaduse muutmise algatas justiitsminister Andres Anvelt, kelle sõnul peab avalikku alkoholitarbimist lubav olukord olema vastavuses ühiskonna ootuste ja inimeste harjumuspärase käitumisega, teatas justiitsministeerium.

Vajadust seadusemuudatuse järele kinnitas ka septembris toimunud huvigruppe koondanud ümarlaud, mille eel esitati justiitsministeeriumile 56 muudatusettepanekut. Suurem osas neist leidis, et 2011. aastal vastu võetud korrakaitseseadusega avalikus kohas alkoholi tarbimise lubamisega soodustab riik alkoholismi ja alkoholi tarbimist noorte hulgas.

«Seadusemuudatusega tekkinud olukord vajas kiiret ja selget lahendust, kuid sama oluline on, et see lahendus vastaks ühiskonna ootustele,» kommenteeris justiitsminister Andres Anvelt.

«Tagasiside näitab, et oleme lahendustega õigel teel ja seaduse muutmine võtab pingeid maha. Töötame kõik meile laekunud ettepanekud läbi ja seejärel liigume seaduseelnõuga edasi. Kuid isegi need ettepanekud, mis praegu eelnõusse ei mahu, on olulised, et teemat tulevikus edasi arutada, sest alkoholi tarvitamise vähendamine ühiskonnas sisaldab peale õiguslike lahenduste kindlasti ka sotsiaalseid,» lisas Anvelt.

Lisaks avalikus kohas alkoholi tarbimise keelamisele annab uus korrakaitseseaduse eelnõu omavalitsustele võimaluse tulevikus täpsustada kohad ja üritused, kus alkoholi tarbimine oleks lubatud.

Kooskõlastusringil tehti näiteks ettepanek viia alkoholi tarbimist puudutav keeld alkoholiseadusesse ja keelata täielikult avalikus kohas toiduainete gruppi mittekuuluvate etanooli sisaldavate ja joovet tekitavat vedelike tarbimine.

Ühe ettepaneku järgi tasuks alkoholi tarvitamine keelata ka lennukis, rongis ja õppeasutuses, kui seda serveeritakse väljaõppe käigus.

Omavalitsuste esindajate meelest peaks muudatused puudutama ka teisi sätteid, näiteks tuleks avalikes kohtades keelustada alasti viibimine, magamine või telkimine.

Seda, millised muudatusettepanekud seaduseelnõusse jõuavad, otsustab justiitsministeerium lähiajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles