Teadlane: eliitkooli peaks jääma vaid gümnaasiumiklassid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusteadlase arvates peaksid esimesse klassi minevad lapsed saama aega oma loovust arendada, sest tuleviku ühiskonnas on tüüpülesannete lahendamisest olulisem oskus iseseisvalt mõelda.
Haridusteadlase arvates peaksid esimesse klassi minevad lapsed saama aega oma loovust arendada, sest tuleviku ühiskonnas on tüüpülesannete lahendamisest olulisem oskus iseseisvalt mõelda. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Haridusteadlase Viive-Riina Ruusi arvates tuleks eliitkoolidesse jätta vaid gümnaasiumiklassid, et head haridust jaguks võimalikult paljudele ning kaoks ära vajadus lapsi varakult drillida.


Emeriitprofessor Viive-Riina Ruus ütleb, et eduka lapse kasvatamisel pole esmatähtis drillimine ja head hinded, vaid võime leida uuenduslikke lahendusi ning oskus nautida oma tööd, kirjutab Eesti Ekspress.


Ta ei poolda eliitkoolide kaotamist, vaid nende muutmist gümnaasiumiteks, kuna sel juhul saaksid lapsed esimestes klassideks aeglase ja rahuliku alguse, neil oleks aega mängida, nende fantaasia (mis on loovuse alus) säiliks.


Loovus on professori sõnul oluline, kuna täna ei ole võimalik ennustada, missuguses tehnoloogilises keskkonnas elab vanaks tänavu kooli astuv laps, seetõttu ei saa talle õpetada valmis lahendusi ning heitlikus ja riske sisaldavas keskkonnas tuleb osata kohaneda.


Kommenteerides Eesti eliitkoolides antavat haridus, tõdes Ruus, et need koolid rahulduvad liialt riigieksamite tulemustega, samas võiks seal olla rohkem loomingulist kõrgtaset, näiteks kunstis, kirjanduses, spordis või matemaatikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles