Hispaania medõde sai Ebola nakkuse, kuna puudutas nägu kaitsekindaga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teresa Romero
Teresa Romero Foto: SCANPIX

Hispaania tervishoiuametnikud said kriitika osaliseks, kui ilmnes, et üks medõde nakatus riigi parimas haiglas Ebola karantiiniosakonnas töötades sellesse haigusesse.

Madrid arstide sõnul sai 44-aastane medõde Teresa Romero Ramos nakkuse, kuna puudutas Ebola viirusega kaitsekindaga oma nägu, edastab BBC.

Enne nakatumist oli naine hooldanud Ebolasse surnud preestrit ja humanitaartöötajat.

Teresa Romero on esimene väljapool Lääne-Aafrikat Ebolasse nakatunu.

Romero haigestumisega seoses pandi karantiini veel neli inimest, kaasa arvatud medõe abikaasa. Politsei ja medtöötajad jälgivad veel 50 inimest, kellega Romero kokku puutus.

«Kui ta oli kaitsekostüümi eemaldamas, puudutas ta korraks nakkusohtliku kindaga nägu ja sellest nakkuse saamiseks piisas,» teatas arst German Ramirez Olivenza.

Nakatunud medõde töötas Madridi Carlos III haiglas 30 medtöötajast koosnevas Ebola raviüksuses.

Nende hooldada oli kaks Lääne-Aafrikas Ebola saanud hispaanlast.

75-aastane Miguel Pajares suri 12. augustil olles saanud nakkuse Libeerias. 69-aastane Manuel Garcia Viejo suri 25. septembril. Tema nakatus Sierra Leones.

Romero sõnas väljaandele El Pais, et ta võis nakkuse saada pärast seda kui oli surnud Garcia Viejo palatit koristanud.

«Võtsin pärast koristamist kaitseriided seljast ja kaitsekinnas läks juhuslikult vastu nägu. Võisin sellest nakatuda. Ma ei mäleta täpselt, mis juhtus,» meenutas hispaanlanna.

Võimud lasid medõde ja ta abikaasa koera Excaliburi magama panna kartuses, et koer võib olla Ebola kandja ning seda levitada.

Madridi haigla kinnitusel saab medõde katseravimeid ning ta on hakanud paranema.

Maailma Terviseorganisatsioonio (WHO) andmetel on Ebolasse haigestunud ule 8000 inimese ning 3879 on sellesse haigusesse surnud. Ebola epideemia on kõige laiaulatuslikum Guineas, Sierra Leones ja Libeerias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles