Kanada kahtlustab 80 naasnut sidemetes terrorirühmitustega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada lipp
Kanada lipp Foto: SCANPIX

Kanada kahtlustab hiljuti sõjatsoonidest, muu hulgas Iraagist ja Süüriast, naasnud 80 kodanikku ja immigranti sidemetes terrorirühmitustega.

Kahtlusalused kavandasid terroritegevust Kanada territooriumil ning neid süüdistati tegutsemises koos sunniidi äärmusrühmitusega Islamiriik Iraagis ja Süüras, kus USA-juhitav koalitsioon on korraldanud õhurünnakuid pühasõdalaste vastu.

«Nendel ohtlikel isikutel on soov korraldada terroriakte ning nad kätkevad endas tõsist ohtu seaduskuulelikele kanadalastele,» ütles avaliku julgeoleku minister Steven Blaney kolmapäeval.

Ministri kommentaarid avaldati päev pärast seda, kui Kanada seadusandjad kiitsid heaks ühinemise õhurünnakutega Islamiriigi pühasõdalaste vastu Iraagis.

Kahtlusaluste sidemeid uurib politsei ning neid püütakse saata trellide taha, «kuhu nad kuuluvad», ütles Blaney.

Need, kes teevad koostööd selle barbaarse rühmitusega, peavad seisma silmitsi Kanada seaduse täie rangusega, ütles minister viitega Islamiriigi äärmuslastele.

Lisaks sellele kahtlustatakse 50 Kanadaga sidemeid omavat isikut seotuses terroristliku tegevusega, kuid nad viibivad välismaal.

Mitte kõik kahtlusalused pole naasnud Iraagist ja Süüriast ning neid süüdistatakse kuulumises mitmesse rühmitusse lisaks IS-ile, ütles Kanada luurejuht Michel Coulomb.

«Meil on Pakistanis, Afganistanis, Jeemenis, Liibanonis, Sahelis, Magribis kanadalasi, kes on seotud terroristliku tegevusega,» ütles Coulomb. Tegevused võivad hõlmata ka rahakogumist või propagandat.

Kanada kavatseb saata Iraagi 600 õhuväelast ja muud personali koos kuue hävituslennuki ja veel mitme sõjalennukiga.

USA luureteenistuste hinnangul on pühasõdalastega Süürias ühinenud 15 000 välismaist võitlejat 80 riigist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles