Loe, kes kooseluseaduse algatajatest muutis hääletuseks meelt

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tatar / Postimees

Riigikogus napi häälteenamusega vastu võetud kooseluseadusel oli 40 algatajat, kellest aga mitte kõik ei hääletanud täna seaduse vastuvõtmise poolt.

Algatajatest toetasid lõpphääletusel seadust reformierakondlased Arto Aas, Imre Sooäär, Jüri Jaanson, Kalle Jents, Kalle Palling, Kristen Michal, Laine Randjärv, Lauri Luik, Mati Raidma, Meelis Mälberg, Rait Maruste, Rein Aidma, Remo Holsmer, Tiina Lokk-Tramberg ja Valdo Randpere, sotsiaaldemokraadid Barbi Pilvre, Eiki Nestor, Heljo Pikhof, Indrek Saar, Jaak Allik, Jüri Morozov, Karel Rüütli, Maimu Berg, Marianne Mikko, Mart Meri, Neeme Suur, Rainer Vakra, Rannar Vassiljev ja Tatjana Jaanson ning keskerakondlased Kadri Simson, Lauri Laasi ja Olga Sõtnik.

Ainsa algatajana hääletas seadusele vastu varem Keskerakonda kuulunud, kuid septembris Isamaa ja Res Publica Liiduga ühinenud Aivar Riisalu. Riisalu ütles eile riigikogus, et iga ühiskond jõuab samasooliste kooseksistentsi reguleerimiseni, kuid tal on tekkinud sügav kahtlus, kas selleni tuleb jõuda nüüd. «Minu sees on sügav kriis, sest ma algatasin selle, ma tahtsin seda debatti. See debatt lõi minu katki ja ma ei tea, kuidas ma pean olema,» märkis ta.

Reformierakondlane Aare Heinvee hääletusel ei osalenud. Istungilt puudusid keskerakondlased Enn Eesmaa ja Mailis Reps ning Reformierakonda kuuluv Tarmo Leinatamm. Aprilli keskel eelnõu algatajate hulka kuulunud reformierakondlased Andrus Ansip ja Kaja Kallas ning keskerakondlane Ester Tuiksoo ei kuulu aga üldse enam riigikokku.

Kooseluseaduse poolt hääletas täna kokku 40 Reformierakonna, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikut ning selle vastu oli 38 Reformierakonda, Keskerakonda ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluvat riigikogu liiget. 10 saadikut hääletusel ei osalenud.

Kooseluseadus hakkab kehtima 2016. aastal tingimusel, et parlament on selleks ajaks vastu võtnud jõustumiseks vajalikud rakendusaktid. Kui kooseluseadus vajas vastuvõtmiseks lihthäälteenamust, mis tähendab, et seaduse poolt pidi hääletama rohkem riigikogu liikmeid kui selle vastu, siis rakendusseaduse vastuvõtmine eeldab koosseisu häälteenamust ehk vähemalt 51 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles