Video: Sooäär ei nõustu väitega kooseluseaduse ebaausast menetlemisest

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu reformierakondlasest liige Imre Sooäär ei nõustu väitega, justkui oleks parlament kooseluseaduse menetlemisel käitunud ebaausalt, võttes sealt välja nõude, et seaduse vastuvõtmiseks on tarvis vähemalt 51 riigikogu liikme häält.

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu aseesimees Kaia Iva ütles täna enne kooseluseaduse hääletust peetud kõnes, et parlament ei käitunud eelnõu menetlemisel hea õigusloome tava järgi, võttes sealt välja sätted, mis nõudnuks seadus vastuvõtmiseks parlamendi koosseisu häälteenamust ehk vähemalt 51 häält.

Sooääre sõnul ei ole ta Kaia Ivaga absoluutselt nõus. Sooääre sõnul tegi õiguskomisjon need otsused, kuna hea tava näeb seda ette ning kohtumenetlust puudutavad punktid  sätestatakse teistes seadustes.

«Jah, meil on võetud vastu seadusi, milles olevad punktid puudutavad teisi valdkondi, aga hea tava on see, et seadusesätted peavad olema seadustes, kuhu need kuluvad, antud juhul kohturegistri seaduses,» lausus Sooäär.

Tema sõnul ei ole selles midagi halba, kui viia teatud punktid sinna seadusesse, kuhu need kuuluvad. «Ma ei näe, et see on vale õiguspraktika või valelik käitumine, vastupidi, see on riigikogus arutelu käigus tehtuid otsus ja me ei saa õiguskomisjoni otsuseid kuidagi kahtluse alla seada,» ütles ta.

Sooäär märkis, et seoses kooseluseaduse vastuvõtmisega ei muutu täna veel midagi, enne peab president peab selle seaduse välja kuulutama ja seadus jõustub alles 1. jaanuaril 2016.

«Täna on põhimõtteline otsus tehtud, aga enne tuleb vats võtta veel teised seadused ja rakendussätted,» lausus ta.

Sooäär ei ole nõus, et tulise debati kaasa toonud kooseluseadus lõhestab ühiskonda, pigem aitab see tema hinnangul tekkinud lõhet siluda.

«Kui vaadata kõikide teiste riikide kogemust, siis igal pool on olnud sarnaste seaduse puhul väga emotsionaalne debatt. Aga pärast seaduse vastuvõtmist inimesed näevad, et sellega ei muutunud midagi nende elus, nad hakkavad harjuma. 10-20 aasta pärast me vaatame tagasi minevikku samamoodi, nagu me meenutame, kuidas vasakukäelisust peeti hälbeks. Nõukogude ajal püüti koolides õpetada vasakukäelisi lapsi parema käega kirjutama. Täna  me muigame selle peale, kuina see on muutunud nii normaalseks, et inimene kirjutab vasaku käega. Keskajal saadeti ta tuleriidale,» rääkis Sooäär.

Riigikogu võttis täna 40 pool- ja 38 vastuhäälega vastu ühiskonnas palju vastukaja tekitanud kooseluseaduse, mis muu hulgas annab ka samasoolistele paaridele õiguse oma kooselu registreerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles