Kashmiris puhkes tuumariikide India ja Pakistani vahel kümnendi ägedaim relvakonflikt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirikonfliktis viga saanud India tsiviilelanik.
Piirikonfliktis viga saanud India tsiviilelanik. Foto: SCANPIX

Vaidlusalases Kashmiri piirkonnas kestab juba üle nädala tuumariikidest naabrite India ja Pakistani viimaste aastate kõige ulatuslikum relvakonflikt, kus on praeguseks hukkunud vähemalt 17 tsiviilisikut ning tuhanded inimesed sunnitud kodudest põgenema.

India kaitseminister Arun Jaitley  ähvardas täna, et rünnakute jätkamise korral tuleb Pakistanil kallist hinda maksta. Ta nõudis Pakistanilt tulistamise lõpetamist ning väitis, et India pool ei ole seda provotseerinud.

India piirikaitses töötav kõrge ametnik rääkis uudisteagentuurile Reuters, et eile toimus tulevahetus enam kui 200 kilomeetri pikkusel lõigul ja rohkem kui 60 punktist. Kasutati nii automaate kui miinipildujaid. Nii ägedat võitlust ei ole piirialal viimasel kümnendil nähtud. Seekordne konflikt sai alguse juba ligi nädala eest, ent ägenes esmaspäeval.

Konfliktis on eilse seisuga hukkunu üheksa tsiviilisikut Pakistanist ja kaheksa Indiast ning kodudest on põgenenud ligi 18 000 India tsiviilelanikku Jammu piirkonnast. Nad varjuvad koolides ja põgenikelaagrites. Nii Pakistani kui India külaelanikud kurdavad, et kui sõduritel on tüliküsimusi, võiksid nad neid omavahel lahendada, ent mitte segada rahumeelseid elanikke.

Paljud Pakistani külade elanikud rääkisid, et lähevad ööseks piirist kaugemale põldudele magama. Mõlemal pool on tsiiviilelanike majad saanud miinipildujatules tugevalt kahjustada.

Eile rõhutas India õhujõudude ülem Arup Raha, et tegemist on vägagi murettekitava situatsiooniga ja India ei soovi, et olukord veelgi tõsisemaks muutuks.

Pakistani naine näitab oma kodu juurest leitut.
Pakistani naine näitab oma kodu juurest leitut. Foto: SAJJAD QAYYUM/AFP

Naabrite halvenevad suhted

Pakistani poliitikas annab praegu tooni sõjavägi, mis haarab järjest enam võimu ning ka India uus rahvusliku Bharatiya Janata Partei juhist peaminister Narendra Modi on lubanud jõulisemat välispoliitikat.

Pakistani peaminister Nawaz Sharifi positsiooni on nõrgestanud augustis alanud opositsiooni protestide. Ta võitis armee küll enda poolele, ent andis selle käigus rohkem võimu kindralitele, sealjuures küsimustes, mis puudutavad suhteid Indiaga.

Modi lubas pärast valimisi, et Pakistan saab piiritülides tulevikus karmima kohtlemise osaliseks ning ehkki Sharif osales Modi ametissepühitsemisel, on India pärast seda tühistanud igasugused kõnelused Pakistaniga. Naabrid ei kohtunud isegi New Yorgis septembris aset leidnud ÜRO kõnelustel.

Pakistani omakaitseväelane piirialal paiknevas punkris.
Pakistani omakaitseväelane piirialal paiknevas punkris. Foto: Anjum Naveed/AP

Jätkuv piiritüli

Aegajalt toimuvad tulevahetused on de facto piirialal tavalised, ent sellisel hulgal tsiviilohvreid üldiselt ei kaasne. Naabrid süüdistavad üksteist pidevalt vastastikku provokatsioonides ja tsiviilelanike ründamises. 

Enamasti süüdistab India kokkupõrgetes Pakistani ning väidab, et tulistamise varjus püüavad sõdurid siseneda ka India aladele. Pakistan eitab naabri territooriumile tungimist ning süüdistab Indiat piirialadel elavate moslemite õiguste rikkumises.

Peamiselt moslemitega asustatud Kashmir on regioon Himaalajas, mida peavad täielikult endale kuuluvaks nii India kui Pakistan, kuid mille üle nad valitsevad vaid osaliselt. Regiooni pärast on tuumarelva omavad naaberriigid kaks korda pärast iseseisvumist sõdinud.

India peatas rahukõnelused Pakistaniga pärast sealt pärit terroristide rünnakuid Mumbais 2008. aastal. Läbirääkimised jätkusid mullu veebruaris, kuid Kashmiri asjus edasiminekut pole olnud.

India ja Pakistan on Kashmiris relvarahust kinni pidanud alates 2003. aasta novembrist, ehkki on esinenud väikseid kokkupõrkeid ja vastastikuseid süüdistusi vägivallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles