Iva: kooseluseaduse menetlemine ei vastanud heale tavale

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigikogu Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni aseesimehe Kaia Iva sõnul ei vastanud kooseluseaduse menetlemine hea õigusloome tavale, kuna praegu pole valmis isegi veel rakendussätete tööversiooni.

«Seadus võeti vastu väga napi häälteenamusega ja niivõrd suurt ühiskondlikku vastukaja tekitanud seaduse puhul oleks olnud parem, kui sellist väga nappi häälte erinevust ei oleks olnud. See annab ka selge viite, miks võeti eelnõust välja 51 häält nõudvad ehk kohtumenetlust puudutavad seadusepügalad. See seadus ei oleks läinud tavamenetluse puhul läbi,» ütles Iva Postimehele.

Tema sõnul on seaduses sees vead ja nende parandusega tuleb tegeleda ka siis, kui seadus praegusel kujul kehtima jääb.

«Hea seadusloome tava nõuab, et seaduse vastuvõtmisel peaks olema teada ka rakendussätted, kuidas ja mismoodi hakkab see seadus toimima. Ühtegi sellist eelnõu ei ole riigikogu liikmetele isegi tööversioonina lauale tulnud. Üsna tundmatu maa ootab ees ja sellega tuleb tööle hakata,» nentis ta.

Iva meenutas, et perekonnaseaduse puhul on kõik kohtumenetluse pügalad just perekonnaseaduses. «Väide, et need sätted võiks olla mujal seaduses ja mitte kooseluseaduses, on selgelt otsitud põhjus. See on näha sellest samast perekonnaseadusest, mis on alles hiljaaegu siin saalis vastu võetud,» sõnas Iva.

Riigikogu võttis täna 40 pool- ja 38 vastuhäälega vastu ühiskonnas palju vastukaja tekitanud kooseluseaduse, mis muu hulgas annab ka samasoolistele paaridele õiguse oma kooselu registreerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles